21.05.2023 г. – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Всяка година в третата неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

21.05.2023 г. – Ден  за съпричастност със засегнатите от  ХИВ/СПИН

Тази година в световен мащаб инициативата ще премине под мотото: „Разпространете любов и солидарност, за да изградим по-силна общност”. В България денят се отбелязва от 1992 г. в подкрепа на живеещите с вируса на ХИВ. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на заклеймяването на хората, живеещи с ХИВ и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН. Темата подчертава значителните предизвикателства, пред които са изправени хората, живеещи с ХИВ, поради постоянна дискриминация, водещи до чувство на срам, съмнение в себе си и изолация, което пречи на хората да търсят грижите и подкрепата, от които имат нужда. Информираността относно вируса и начините, по които се предава може да помогне да спрем негативното отношение към ХИВ – позитивните,  което е пречка за ефективната превенция и лечение. Отношението на медицинския персонал към хората, живеещи с ХИВ е много важно, защото негативното такова води до стрес, депресия и понижено качество на живот на пациентите.



Експерти проучват причините, поради които се дискриминират пациентите с ХИВ. Те включват липса на подходящо обучение, схващането, че СПИН е нелечим, недостатъчна подкрепа от институции и общество.

Съпричастността се изразява най-често чрез невербални сигнали като усмивка и внимание. Това е от голяма полза за пациента, защото така той получава необходимите подкрепа и лечение и намалява чувството му за безпокойство.

В България над 232 088 души са се изследвали за ХИВ. Към 31 октомври 2022 г. общо 2 160 души с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Запазва се тенденцията за пътя на разпространение – 94% от новите случаи с ХИВ-инфекция са се заразили по сексуален път, а 4.7% – при инжекционна употреба на наркотици. Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове, а близо 30,1% от новите случаи през 2022 г. са чужди граждани от различни региони на света. Като цяло България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на регистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2.9 през 2020 г., а средният показател за страните от ЕС е 3.3.

За 11-та поредна година се проведе и Европейска седмица на изследване – кампания, насърчаваща повишаването на осведомеността относно ползите от изследването за  HIV  и хепатити, така че повече хора да узнаят за риска, да разберат, че има налично ефективно лечение и да узнаят своя HIV и/или хепатит статус.