20 май-Световен ден на метрологията

На 20 май 1875 г. седемнадесет държави в т.ч. и България подписват Конвенция за метъра

20 май-Световен ден на метрологията

Конвенцията за метъра поставя рамката за глобално сътрудничество в областта на метрологията и нейните промишлени, търговски и обществени приложения, и по този повод 20 май е определен за Световен ден на метрологията. Първоначалната цел на Конвенцията за метъра – световното единство на измерванията – остава така важна и днес, както при подписването ѝ преди повече от 140 години.



В целия свят националните метрологични институти непрекъснато развиват науката за измерванията, като разработват и утвърждават нови техники за измерване на необходимото ниво на усъвършенстване. Националните институти по метрология участват в сравнения в областта, координирани от Международното бюро за мерки и теглилки (МБМТ), за да се гарантира надеждността на резултатите от измерванията в световен мащаб.

Международната организация за законова метрология (МОЗМ) разработва международни препоръки, които имат за цел да уеднаквят и хармонизират изискванията в целия свят в много области. МОЗМ управлява и системата за сертифициране МОЗМ (МОЗМ-СС), която улеснява международното приемане и глобалната търговия с регулирани средства за измерване.

Тези международни метрологични системи осигуряват необходимата увереност и доверие, че измерванията са точни, обезпечават стабилна основа за глобалната търговия днес и ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят през годините в междуправителствени и национални метрологични организации и институти.