Новата транспортна схема на Добрич ще претърпи промени заради множеството жалби от граждани

Новата транспортна схема на Добрич включва 12 линии и 272 спирки. Най-кратката линия е 9 км, а най-дългата 14 км

Новата транспортна схема на Добрич ще претърпи промени заради множеството жалби от граждани

Повече от 30 години в Добрич не е била разработвана нова транспортна схема, посочи днес пред медии кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. „Основната ни цел беше да се изработи нова транспортна схема, която максимално да удовлетвори нуждите на гражданите и да обхване голяма част от града“, заяви той.



След анализ на получените сигнали и регистрирани проблеми с транспортната схема в рамките на около един месец ще се предложат промени, които от своя страна трябва да бъдат представени и одобрени от общинските съветници, за да влязат в сила. Това си решение кметът на община Добрич Йордан Йорданов аргументира с факта, че връщането на старата транспортна схема би било стъпка назад, а целта е да има развитие. Анализите ще бъдат направени от зам.-кмета Росица Йорданова, управителят на Градски транспорт Катя Петкова, фирмата, автор на транспортната схема, както и от гражданите на Добрич. До края на месец юни кметът Йорданов даде краен срок за компенсиране на пропуските в новата транспортна схема, след което допусна, че ще поиска и оставки.   

Радослава Руменчева, която в качеството си на гражданин и ползвател на градския транспорт, систематизира доволните и недоволните сигнали за транспортната схема заяви, че част от кварталите в момента са откъснати и нямат достъп до важни институции като болница, гара, автогара, ДКЦ1, стоматология и други. Тя даде пример и с кв. „Рилци“, откъдето няма транспорт до квартали, в които има училища и децата трябва да се придвижат дотам. Като проблем Радослава Руменчева изведе и фактът, че някои квартали остават без транспорт през почивните дни, както и че сутрин, когато хората отиват на работа, а децата на училище, разписанието е неудобно, тъй като интервалът между отделните автобуси е твърде голям. 

Процесът по въвеждането на новата транспортна схема и нейното влияние се наблюдава ежедневно, увери управителят на „Градски транспорт“ Катя Петкова. Според нея обаче все още не е минало достатъчно време, за да се види истинската ситуация и да се прецени какво точно трябва да бъде променено. 

По отношение на неподходящите места за някои от спирките Катя Петкова и Росица Йорданова увериха, че те са били одобрени от КАТ, като при предварителния обход някои от предвидените са отпаднали. Те увериха, че през зимния сезон всички тротоари около спирки ще се почистват. Според Росица Йорданова наистина има спирки, които тя предполага, че ще претърпят промени като местонахождение.  Тя призна и че има места, където големите автобуси, за да спазват маршрута си, трябва да правят нарушения на правилника за движение по пътищата и подчерта, че ще настъпят и в този аспект промени, за да не се допускат подобни проблеми. 

Йорданов пое ангажимента за стриктен контрол върху процесите, които предстоят, във връзка с новата транспортна схема. Всички детайли ще бъдат обсъдени  с постоянните комисии към Общинския съвет. Той увери и че предстои всяка спирка и нейното място да бъдат обсъдени с КАТ отново, за да са спазени всички изисквания.