ЕВРОПА ДИРЕКТНО ДОБРИЧ ще отбележи празника на ЕВРОПА

Събития, организирани от Европа директно Добрич по повод 9 май

ЕВРОПА ДИРЕКТНО ДОБРИЧ ще отбележи празника на ЕВРОПА

РАДИОПРЕДАВАНЕ - „ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАЧИТАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ“, което ще се излъчи в ефира на радио „Добруджа“ в преди обедния блок, между 10 – 11 ч.


Ще бъдат дискутирани ценностите, на които се основава Европейския съюз и тяхното прилагане в нашата страна с представителите на местната власт - кметовете на Добрич и Шабла – г-н Йордан Йорданов и г-н Мариян Жечев, членове на мрежа от представители на местното самоуправление в ЕС, по проект на Европейската комисия „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“, с цел подобряване на комуникацията по въпросите на ЕС, както и адвокат Юрий Митев, представител на адвокатурата като институция, която защитава правата на хората  в случай, че те бъдат нарушени.

СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МРЕЖИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ. Тя ще се проведе в залата на ТПП-Добрич, организация домакин на Европа Директно от 11ч.

Поканени за участие са Областен Информационен Център Добрич, МИГ Добричка, МИГ Тервел-Крушари, МИГ Балчик – Генерал Тошево,  Сдружение "Местна Инициативна Рибарска Група - Шабла-Каварна-Балчик", EURES съветника към Бюрото по труда в гр. Добрич и представители на Финансово-стопанската гимназия, която е сред училищата посланици на Европейския парламент.  Цел на срещата: Да се представят дейностите на мрежите и да се обсъдят възможностите за взаимодействие и организиране на съвместни събития.

ПРОЖЕКЦИЯ НА КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ, СЪЗДАДЕНИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ИНИЦИАТИВИ, КОИТО НАСЪРЧАВАТ АКТИВНОТО, ДЕМОКРАТИЧНО И ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ НА ХОРАТА В ТЕХНИТЕ ОБЩЕСТВА И В ЕВРОПА - „ЕВРОПЕЙСКО НАСЛЕДСТВО ЗА ГРАЖДАНСКА АНГАЖИРАНОСТ И УЧАСТИЕ“ в Кино Клуб „Икар“ от 14:00 ч., вход свободен

В програмата:

- “Фестивал на изкуствата за правата на човека в Дъблин”

Фестивалът свързва изкуствата с гражданското общество и показва ролята им за насърчаване правата на човека. Филмът ни среща с организаторите на фестивала.

- “Нашето бъдеще е в нашите ръце - Петъци за бъдеще”

ПЕТЪЦИ ЗА БЪДЕЩЕ (FRIDAYS FOR FUTURE) е глобално движение „климатична стачка“, започнало през август 2018 г., когато 15-годишната тогава Грета Тунберг стартира училищна стачка, свързана с промените в климата. Филмът разказва историята на организацията „Младежи за Климата” във Валенсия, Испания, част от движението ПЕТЪЦИ ЗА БЪДЕЩЕ.

- Поредица “Моята история”: “Събуждане за живота”, “Лайден на ролери”, “Шот енергия”

В 3 късометражни филма млади хора с различен произход разказват своите истории за предизвикателства и преживявания си по време на пандемията и за инициативите, които са организирали.