За отговорно поведение и доверие в медицината апелират от РЗИ Добрич в Европейската имунизационна седмица

Тревожна тенденция за спад в имунизационното покритие от задължителни ваксини наблюдават здравни експерти и лекари в област Добрич

За отговорно поведение и доверие в медицината апелират от РЗИ Добрич в Европейската имунизационна седмица

Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните. След пандемията от COVID-19 се наблюдава тревожен спад в имунизационното покритие от задължителните ваксини в област Добрич.


През 2020 и 2021 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит отчете спад спрямо предходните години, но през 2022 г. е регистриран ръст при всички приеми на национално ниво. За съжаление в област Добрич е регистриран спад.

Неимунизираните малки деца срещу морбили имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. Преди въвеждането на масова имунизация срещу морбили, обширни епидемии възникваха на всеки 2-3 години и отнемаха живота на около 2,6 милиона души годишно. Въпреки че имунизацията драстично намали смъртността от морбили, морбилният вирус продължи да циркулира и през 2021 г. 128 000 души загинаха от морбили. През 2023 г. се отчита ръст на заболелите от морбили в Европейския регион на СЗО.

В България имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза е незадоволителен, като през 2020 и 2021 г. е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, както на национално ниво, така и за област Добрич, но въпреки това остава неимунно (незащитено) детско население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната.

Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. Над 90% от здравите възрастни с остра хепатит Б инфекция се възстановяват от заболяването в рамките на една година. Обаче 90% от бебетата и до 50% от децата под 5 годишна възраст, които се заразяват с вируса на хепатит Б, развиват хронична инфекция за цял живот и свързаните с това усложнения като чернодробна цироза и рак.

В България имунизация срещу хепатит Б се прилага на новородените още през първите 24 ч. от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота.

През 2022г. за област Добрич е регистриран спад в обхвата основно при четвърти прием (завършена имунизация).

Почти никакъв интерес няма и към ваксината срещу рак на маточната шийка, който е четвъртото по честота раково заболяване при жени в света. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. Имунизацията може да предотврати над 90% от всички ракови заболявания, причинени от HPV, както при жени, така и при мъже.

„Апелираме родителите да спазват имунизационния календар и да ваксинират децата си, защото само при покритие от 95% те са ефективни и цялото население е защитено“, посочи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Отказът от ваксиниране е рисково поведение от страна на родителите, допълва д-р Ангелова, тъй като когато те попаднат в организиран колектив, рискът да се разболеят е много по-голям. Чести са случаите, когато родители, отказали ваксинация, после искат справка за имунизационния статус на децата си, за да отидат да учат в чужбина, което идва да покаже, че в другите държави този календар се спазва изключително стриктно, както би следвало да бъде и у нас. Обучението на неимунизираните деца може да се случи по всякакъв начин, но не и с посещение в организиран колектив, тоест на училище, категорична е д-р Ангелова. 

„Медицината е един кръг, който непрекъснато се разширява и ние, лекарите, сме вечно незнаещите хора, които не спират да четат ежедневно“, заяви д-р Стелиян Щерев, председател на Сдружението на общопрактикуащите лекари в Добрич. Според него държавата трябва много категорично чрез строги мерки и информационна кампания да се намеси в борбата срещу отказа от задължителна имунизация.

„Много е жалко в 21 век да не се възползваме от постиженията на медицината и нейните открития, защото само тя може да предотврати сериозни заболявания, които ако се развият, са дори и смъртоносни“, посочи д-р Георгиева, зам.-председател на Районната колегия на лекарския съюз в Добрич . Тя допълни, че резултатите от ваксинирането са много добри и родителите е добре да не се информират от немедицински лица.