Откриха STEM център за природни науки, изследвания и иновации в училище в Генерал Тошево

Новоизграденият STEM център в СУ „Н. Й. Вапцаров“ ще помогне на децата да развият умения, необходими за адаптация в динамично развиваща се прагматична и технологична среда

Откриха STEM център за природни науки, изследвания и иновации в училище в Генерал Тошево

Центърът е със съвременно оборудване и обзавеждане, което преобразява сградата с модерно пространство, пригодено за учене чрез преживяване, създаване и експериментиране, осигуряващо комфорт за неформално общуване на учениците.



На двата етажа в сградата има интерактивна зала за обучения,  виртуална и практическа лаборатории, творчески кът и зони за занимания по интереси и отдих. Домакините нагледно показаха, че STEM центърът ще даде възможност на учениците да работят в напълно нова за тях среда, и в същото време подходяща за учене и пребиваване в училище.

В създадената технологична  образователна среда чрез нови методи на преподаване  ще се осъществява проектно-базирано обучение, в което ще се включат и представители на местния бизнес – партньори по проекта.

Просторният STEM център, който се намира в бившата работилница към училището, е изграден със средства по националната програма за „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.  

Стойността на проекта е 280 000 лв., като 220 000 лв. са осигурени по националната програма, останалите 60 000 лв. са собствено участие обяви директора на учебното заведение. Госпожа Радка Йорданова добави, че почти половината от тази сума е отпусната от Община Генерал Тошево. Част от средствата са събрани чрез тематични базари, изложби и дарения.

На тържественото събитие присъстваха кмета на Община Генерал Тошево г-н Валентин Димитров, Диана Петрова – старши експерт по природни науки към РУО гр. Добрич, представители на общински институции, представители на бизнеса, общественици, учители, както и бивши и настоящи ученици на училището. 

Снимки: Община Генерал Тошево