5-километрово бягане в Добрич с добра кауза

Инициативата RotaRun Bulgariа е организирана от Ротаракт клубовете в България с партньорството на Българско сдружение “Лимфом”, УМБАЛ "Александровска"и Български Червен Кръст в подкрепа на Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки

5-километрово бягане в Добрич с добра кауза

Ротаракт клуб Добрич организира 5 км бягане с благородна кауза. Денят на бягането е 30 април и започва в 11:00 часа с начална точка Скейт Парк. Желаещите трябва да бъдат в Скейт парка час по-рано (10:00 часа), за да се регистрират и да получат насоки. 


Каузата на бягането е да се подпомогне популяризирането на Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. Този регистър дава възможност на хора, които имат нужда от трансплантация на стволови клетки да намерят своят донор. Регистърът е част от световната база данни за потенциални донори.

Стволовите клетки са резервни клетки, които се активират в определени ситуации и могат да заменят функционално други клетки в организма. При здрави хора стволовите клетки могат да бъдат извлечени от периферна венозна кръв, кръв от ембрионална пъпна връв или чрез костен мозък. Дарените стволови клетки могат да бъдат прехвърлени в кръвта на нуждаещ се и да спомогнат за преодоляването на около 100 различни заболявания. След даряване на стволови клетки от периферна кръв не възникват усложнения за донора, защото те успешно се регенерират в организма. Процедурата по дарение е подобна на стандартното кръводаряване.

Информация