Плевнелиев се закле

Малко след 10 часа новоизбраният президент Росен Плевнелиев в препълнената зала на Народното събрание произнесе „Заклех се", положил ръка върху Конституцията на България.

Плевнелиев се закле
След това целуна Библията и бе благословен от Патриарх Максим.

Същата процедура след него извърши и вицепрезидентът Маргарита Попова.

При засилени мерки за сигурност в парламента се провежда церемонията по полагането на клетва от новия президент. По Конституция това става три дни преди да изтекат правомощията на настоящия държавен глава Георги Първанов.

Залата е препълнена от ВИП гости. Освен Българският Патриарх, президентът Първанов, премиерът Борисов и целият министерски съвет, на церемонията са президентите Желев и Стоянов, дипломати, лидерите на съдебната ни система.

Прави впечатление, че в залата не дойдоха вицепрезидентът Ангел Марин, който е обиден на премиера Борисов и заяви, че няма да е заедно с него по време на церемониите, както и лидерът на ДПС Ахмед Доган. В парламента не дойде и новата първа дама - съпругата на Плевнелиев - Юлияна, нямаше я и Зорка Първанова. Припомняме, обаче преди десет години, когато Първанов положи клетва като президент той беше придружен от съпругата си.

С аплаузи и на крака бяха посрещнати в пленарна зала Росен Плевнелиев и Маргарита Попова в началото на днешната тържествена клетвена церемония. Председателят на НС Цецка Цачева прочете решението на ЦИК, с което Плевнелиев и Попова са избрани за президент и вицепрезидент на България.

През цялото време на церемонията депутатите от Атака демонстрираха мълчалив протест, държейки в ръцете си плакати - „Плевнелиев избран с измама".

Ще бъда президент на всички български граждани, заяви Плевнелиев в първата си реч като заклел се президент на България.

Той обеща да бъде надпартиен президент. Ще съдействам за отваряне на институциите към хората, увери Росен Плевнелиев.

Той специално се обърна към досегашните държавни глави на страната с думите "Уважаеми г-да президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към демокрация. Убеден съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за успеха на България."
 
Не държа всички да ме обичат и да ме харесват всички, но държа да бъда компетентен държавен глава, подчерта той. Влизам в президентството не за да търся самоцелна власт, изтъкна президентът Плевнелиев. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националните интереси, обеща той.