Великденски традиции по света

Как се празнува Великден по света?

Великденски традиции по света

Пускане на хвърчило



Хората на Бермудските острови правят хвърчила с дървени пръчки, цветна хартия и сложни дизайни. Всичко това е покрито със специална кърпичка, наречена „hummers“, която след това издава бръмчащ звук, известен още като звука на Бермудския Великден. Всички се събират и оставят красивите си конструкции да летят – или отиват на плажа Horseshoe Bay, за да присъстват на годишния фестивал на хвърчилата на Разпети петък.


iStock

Мистерии за убийство

Påskekrimmen е норвежка традиция за четене, гледане и слушане на криминални истории и детективски трилъри по време на Великденските празници. Издатели, радио и телевизионни станции излъчват мистерии за убийства. Дори някои производителни на млечни продукти разпечатват мистерии върху кутиите за мляко.


Tine

Скриване на великденско гнездо

Германия, Швейцария и други страни скриват великденски гнезда са скрити за децата. Гнездата са пълни с шоколадови зайчета, шоколадови яйца, бонбони и играчки и се казва, че са скрити от самия Великденски заек.


Pixabay

Водна борба

Поляците празнуват „Śmigus Dyngus“ (Пролят понеделник), пръскайки се с вода. В старите времена основно самотни момчета преследвали неженени момичета с вода, но сега почти всеки води водни битки. Предпочитаните оръжия са водни пистолети, празни бутилки от шампоан и сапун за миене на съдове и, разбира се, кофи. 


Reuters

Френски Великденски омлет

Жителите на Haux, Франция приготвят гигантски великденски омлет, направен от повече от 4000 яйца и над 100 килограма бекон, чесън и лук.


Exploriada

Хвърляне на глинен съд

На Великден в събота точно в 11:00 часа сутринта жителите на гръцкия остров Корфу хвърлят глинени съдове от балконите си. Традицията датира от 16-ти век, когато хората изхвърляли всичките си непотребни и стари вещи през прозореца, за да се приготвят за Нова година – счупените гърнета плашат злите духове и бележат ново начало.


Ferryhopper

Раздаване на гевреци

Люксембургци празнуват Bretzelsonnden - неделята на гевреците, на третата неделя от Великия пост. В Люксембург гевреците са сладки бутер сладкиши с глазура и бадеми. Момчетата дават сладкиши на момичетата, които харесват. Ако момичето приеме почерпката, момчето има право да посети момичето на Великден и получава яйце в замяна. Ако всичко това се случи през високосна година, ролите се разменят и момичетата могат да раздават гевреци.


Pierre Matge

Хелоуински Великден

Швеция и други скандинавски държави празнуват Хелоуин през пролетта: в четвъртък преди Великден децата се обличат като вещици и ходят от врата на врата, за да искат бонбони. Децата обикновено предлагат на възрастните украсени върбови клонки или рисунки в замяна на лакомствата. Традицията идва от легендата, че шведските вещици отишли в Blåkulla преди Великден - да купонясват с дявола. За да са сигурни, че вещиците няма да се върнат, шведите палят големи огньове на Великден.


Photo Ulf Lundinimagebank.sweden.se