Няма регистрирани над нормата нива на радон в област Добрич показва проучване

Данните са на базата на проведено изследване през 2021 и 2022 г.

Няма регистрирани над нормата нива на радон в област Добрич показва проучване

Изследванията са извършени в детски градини в общините в област Добрич и са част от Националния план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон. Броят на помещения, в детските градини, в които е извършено обследване на нивата на радон по общини на територията на област Добрич, са както следва: Балчик (71 броя), град Добрич (253 броя), Добричка (322 броя), Генерал Тошево (78 броя), Каварна (73 броя), Крушари (16 броя), Тервел (201 броя) и Шабла (28 броя). При изследването не са били измерени нива над референтните стойности от 300 Bq/m3.



В началото на месец април 2023 г. в област Добрич стартира мащабно проучване на обемна активност на радон в жилищата, свързано с изпълнение на дейности по Националния план за действие за намаляване на риска от облъчване с радон 2023-2027 г.

От гледна точка на радиационната защита радонът е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествени източници на йонизиращи лъчения. Колкото е по-високо нивото на радон в жилището, толкова по-голям е рискът за здравето.

Проучването през 2023 година обхваща осемте общини в област Добрич и подлежащите към тях села. Общият брой детектори които трябва да се поставят е 935, по 1 детектор във всяко жилище, с попълване на анкетни карти от гражданите. Жилищата, в които ще се провежда проучване, се избират на произволен принцип. Провежда се разговор със собствениците за желание за участие в проучването, което е напълно безплатно.

За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори RSFV, състоящи се от дифузионна камера с CR-39 чип. Детекторите RSFV са с период на експозиция от една година. Детекторите се обработват с Radosys анализационна система в лаборатория за изпитване „Радон“ в Национален център по радиология и радиационна защита. Всеки детектор е комплектован с инструкция за точното му позициониране в помещението, анкетна карта и информационни материали. Детекторите се поставят на приземния етаж (най-ниския обитаем етаж, граничещ със земята) от сградата, в обитаваните най-продължително време помещения (например в хол/дневна, в спалня или в детска стая).

ДЕТЕКТОРИТЕ НЯМАТ ЙОНИЗИРАЩО ИЛИ ДРУГ ВИД ЛЪЧЕНИЕ

Данните бяха представени на провело се днес заседание на Областния координационен съвет.

На заседанието на ОКС са дадени разяснения и предоставени указания за стартиране на проучване на нива на обемна активност на радон в жилищни сгради в област Добрич през 2023 г. във връзка с изпълнение на дейности по Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2023-2027 г.

Желаещите да се включат в проучването могат да се запишат на адрес: гр. Добрич, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 57, етаж 2, стая 210, телефон: 058 65 55 14.