Десет дни по-рано стопаните получиха 465 млн. лева зелени плащания

Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 465 млн. лв. за Кампания 2022 по Схемата за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, така наречените „зелени директни плащания“. Ставката по схемата е в размер на 123,04 лева на хектар.

Десет дни по-рано стопаните получиха 465 млн. лева зелени плащания

Средствата се разпределят между 52 485 земеделски стопани. Фонд „Земеделие“ успя да преведе субсидиите по сметките на бенефициерите десет дни по-рано, в сравнение с миналата година, когато парите бяха оторизирани на 21 април. Институцията стриктно спазва заложения индикативен график за отпускане на финансовата подкрепа по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2022.



Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по СЕПП. По нея се прилагат различни селскостопански практики в зависимост от структурата на земеделското стопанство, неговия размер и отглежданите култури. Основните сред тях са диверсификацията на културите, запазване на постоянно затревените площи, както и поддържане на 5% от обработваемата земя като екологично насочените площи.

От Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране, съгласно изискванията на Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на ЕК.