Кметът на Добрич призова Европа да защити зърнопроизводителите

Йордан Йорданов е изпратил писмо до Манфред Вебер, в качеството му на Председател на ЕНП

Кметът на Добрич призова Европа да защити зърнопроизводителите

Европейските институции е важно да защитят интереса на българските зърнопроизводители. С такъв призив изпратих днес писмо до Манфред Вебер, в качеството му на Председател на ЕНП, написа във фейсбук профила си кметът на Добрич. 



Без да поставям под съмнение подкрепата към украинския народ, смятам че като българи сме длъжни да защитим българското производство, така както вече направи Полша, пише още Йорданов.

И допълва, че безмитният внос на украинска стока обаче поставя пред сериозно предизвикателство българските, румънските и полските производители, които не могат да реализират продукцията си. Складовете са пълни, а удължаването на регламента, който разрешава безмитния внос ще доведе до фалит хиляди стопани.  Считаме, че това носи не само сериозен риск за конкретни земеделски производители, а заплашва с унищожение цели традиционни сектори в Югоизточна Европа.

Припомняме, че земеделски стопани от цялата страна организираха протести, като блокираха  граничните пунктове с Румъния, а в края на миналата седмица отново излязоха на протест в подкрепа на румънските зърнопроизводители.