Общински фолклорен събор „Цветница” се проведе в Генерал Тошево

Над 30 състава и индивидуални изпълнители от община Генерал Тошево се надпяваха на Общинския фолклорен събор „Цветница“ днес в залата на НЧ „Светлина -1941“ Генерал Тошево

Общински фолклорен събор „Цветница” се проведе в Генерал Тошево

Събитието беше официално открито от кмета на Община Генерал Тошево г-н Валентин Димитров, който пожела на всички участници и гости да пазят магията на фолклора в себе си и да я предават на поколенията, защото основната цел на проявата е точно тази – запазване на традициите и характерните обичаи на населението от общината.




По време на фолклорния маратон публиката се наслади на невероятни изпълнения и танци на участниците от читалищните и пенсионерски групи, както и от школите при ЦПЛР -Център за работа с деца гр. Генерал Тошево.


Съборът по случай красивия християнски празник Цветница е традиционен и се организира от Община Генерал Тошево  и НЧ „Светлина – 1941”. Мероприятието е част от Културния календар на общината в цикъла „Пролетни празници” и е с основна цел –  да запази и популяризира характерните за нашия край обичаи и културно-историческо наследство.


Народният празник “Цветница” (познат и под името Връбница, Момина неделя, Вая, Куклинден) е изпълнен с прекрасни пролетни аромати, които вдъхват живот и надежда за едно ново и по-добро начало. Той се е утвърдил като символ на цветята, младостта и зараждащия се живот. От преданията и легендите се знае, че на този ден, момичетата сплитат венци от върбови клонки, а след това цялото население се събира на мегдана, за да почете празника с танци и много веселие.