Валентин Димитров: Местната власт е заинтересована да има редовно правителство

След като станаха ясни резултатите от проведения вчера парламентарен вот, кметът на община Генерал Тошево се определя като „умерен скептик“, относно възможността политическите партии в НС да излъчат редовен кабинет

Валентин Димитров: Местната власт е заинтересована да има редовно правителство

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров пред  Добрич онлайн:



И поредният изборен ден мина. Мислите ли, че политическите партии ще успеят да излъчат редовно правителство?

Местната власт е заинтересована да има сформирано редовно правителство, най-малкото поради факта, че ще има предвидимост и хоризонт за разгръщане на определени политики, от които зависят дейностите и финансирането на общините в страната. На този етап съм умерен скептик за редовен кабинет, но все пак се надявам, че ще има поредица от разговори в тази посока.

Важно ли е за дейността на общината да има редовен кабинет?

Аз загатнах в отговора на първия въпрос защо е необходимо. Наред с това сме длъжни да отбележим, че към днешна дата общините работят в условията на неприет държавен бюджет, който включва финансовата рамка всички дейности, които държавата обезпечава, а общините реализират по места. Не мога да не отбележа и значението на законодателните инициативи, които НСОРБ инициира с цел пълноценно разгръщане на местната власт в полза на гражданския интерес.

Без значение колко дълъг ще е животът на новото НС, кои са първите закони, които трябва да приеме, за да функционират нормално българските общини?

Отговорът ми е ясен и категоричен – Бюджет 2023 година.

Ще повлияе ли политическата несигурност на предстоящите местни избори?

Разбира се. Когато една лодка се клати, всички от екипажа го усещат. Политическата несигурност и усещането за порочна цикличност с поредните избори, след които не бива да очакваме редовен кабинет на практика е едно ежедневно изпитание за кметовете на общини. Не само от гледна точка на предстоящия вот, но и от гледна точка на това дали избраният кмет би осъществил приоритети си в контекста на парламентарна криза, на която ставаме свидетели последните години.