ГЕРБ-СДС продължават да са първа политическа сила при 85.45% обработени резултати в РИК Добрич

Обработката на протоколите от СИК продължава, допуснати са много грешки при сумирането

ГЕРБ-СДС продължават да са първа политическа сила при 85.45% обработени резултати в РИК Добрич

При обработени 85.45 на сто от протоколите в област Добрич от проведените предсрочни парламентарни избори на първо място са ГЕРБ-СДС с 23.62% от гласовете, следват ги от коалицията ПП-ДБ с 19.28%, на трето място са „Възраждане“ с 16.76%, четвърти ДПС – 14.89 на сто от гласовете, на пето място се нареждат от БСП за България, за които са гласували 13.43% и на шесто място са от ИТН, които са получили подкрепа от 3.96%.



Много грешки са допуснати в протоколите от секциите, където е имало смесено гласуване – с хартиена и машинна бюлетина. Повечето от грешките са при сумирането на резултатите, имало е случай, в който черновата е била правилно попълнена, а беловата е била сгрешена, без да е ясно откъде е преписана, посочи председателят на РИК Добрич Цонка Велкова.

„Считам, че протоколът, който беше приет в началото от ЦИК, беше по-добър, защото се отброяваха общо гласовете, а в случая сумарните грешки доведоха до това забавяне. Ако сумирането го нямаше, досега щяхме да сме приключили“, заяви Цонка Велкова. Ще се наложи ново преброяване от една то секциите, допълни тя.

В секциите с гласуване само с хартиена бюлетина са допуснати много малко грешки.

На един мъж от СИК му е прилошало през нощта, но други инциденти не е имало.

„РИК не е спирала да работи и за секунда, но все още не може да се каже кога ще приключим с обработката на протоколите“, заяви Цонка Велкова.

Тя все пак се надява, че прогнозата й в 15.00 часа да са напълно готови ще се сбъдне.