Деница Сачева: Гласувах България да има стабилно и отговорно управление

Водачът на листата на колация ГЕРБ-СДС за 8-ми МИР Деница Сачева гласува с хартиена бюлетина

Деница Сачева: Гласувах България  да има стабилно и отговорно управление

За какво гласувахте?



Гласувах България да има стабилно и отговорно управление. Да спрем спиралата от избори, която ни води все по- надолу и по-надолу и да направим така, че хората в България да започнат да живеят предвидимо, стабилно, сигурно и спокойно.


Защо гласувахте с хартиена бюлетина, а не с машина?

Властта трябва да произтича от народа, а не от машините. Това е нашето твърдо убеждение. Технологиите са  изключително важни, но те трябва да служат на хората, а не хората да служат на технологиите. Когато предложихме  и подкрепихме да се се гласува и на хартия,  нашето мнение беше, че не може да не вярваме на почти 100 000-та администрация, която е ангажирана в изборите. Това са над 100 000 души в България, които са членове на СИК, на РИК, част от този  изборен процес. Не можем да считаме, че всички те по някакъв начин манипулират или лъжат. Напротив - точно това е смисълът на изборите, властта да произтече  от хората и хората да имат възможност да наблюдават и да контролират във всеки един момент по време на изборите. За мен няма съмнение, че в това отношение хората трябва да изберат хартиената бюлетина, защото това е начина те да упражнят  своя глас и да имат контрол над своя глас. Всичко останало, което се внушава или се обяснява по отношение на машините е отхвърлено в цяла Европа. Няма държава, в която да се гласува само на машини.

 

Очаквате ли по-висока избирателна активност при този начин на гласуване?

 

Доверявам се на това, което казват професионалистите.  Хората от социологическите агенции, експерти, които казаха, че около 600 000 са тези, които са се отдръпнали от изборите заради това, че се гласува на машини. Очакванията са към момента може би около 200 000 от тях да се върнат към урните имено  заради хартията. Ще видим резултатите, но вече имаме данни, че по-възрастните вече се връщат към урните, защото могат да гласуват и на хартия.

 

Вашият лидер каза днес по-рано, че едни шести избори биха били „самоубийствен атентат“ за народа?

 

Аз мисля, че това е напълно правилно, защото първо  умората от избори със сигурност демотивира хората и в един момент може да стане така, че в желанието си да предозираме демокрацията, може направо да я демонтираме.  И точно заради това,  тези избори би трябвало да бъдат последни,  когато говорим за парламент.  Защото България има нужда от спокойно, стабилно парвителство, което да има ясен хоризонт и мандат, да могат хората да предвидят  живота си, компаниите да предвидят бъдещето си,  международните ни  партньори да видят устойчивост и стабилност. И това е в интерес на всички. Така че наистина смятам, че спиралата от избори ни води само към дъното. Вече сме дали над 500 милиона лева за избори и смятам, че това е и кощунство спрямо общите ни  пари.

 

Каква е вероятността да бъде сформирано правителство?

 

Аз лично се надявам тази вероятност да е голяма. Ние вече дадохме  достатъчно знаци и заявки за това, че сме готови да работим за стабилно правителство, готови сме да преодолеем както пратийното, така и личното его, но да направим това, което е разумно за България и което е разумно за гражданите. Надявам се и колегите от политическата сила, която също ще получи сериозен дял от тези избори да имат тази мъдрост  и тази зрялост и да разберат, че вотът на хората трябва да бъде уважаван. Хората вече четири пъти ни казват едно и също, то е ясно. Те няма да дадат гласа си,  нито една политическа сила да управлява самостоятелно. Така че е време политиците да чуят хората и да намерят пътя един към друг в името на общото благосъстояние