България отново пред избор

Петите поред парламентарни избори за последните две години се провеждат днес. Кои ще са партиите в 49-то НС решаваме ние

България отново пред избор

Всички секции отварят в 07.00 часа и ще продълат работа с гласоподаватели до 20.00 часа днес. Изборите са по новите правила -  със смесеното гласуване -  едновременно с бюлетини от хартия и от машини  и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. От ЦИК припомнят, че тези, които са решили да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да изразят своя вот само с химикал, пишещ със син цвят, отбелязвайки с "X" или "V". Много важно е да не гласуват само с преференция. Задължително трябва да има глас за партия или коалиция, за да бъде отчетен гласът им.



В 8 Многомандатен избирателен район (МИР) Добрич в битката за място в следващия парламент влизат 134-ма кандидати, които ще заемат петте мандата. Припомняме, че при предходните избори мандатите в област Добрич бяха 6, но с решение на ЦИК те бяха намалени на 5. 

Броят на изборните секции в цялата област е 378. Формираните подвижни секции са единствено за общините Добрич и Добричка. В останалите не е имало необходимите поне десет на брой подадени заявления от желаещи да гласуват с подвижна кутия. Машинен вот ще може да се упражнява в 243 от секционните комисии. 

Общият брой на избирателите в областта е 172 490 души. За сравнение, при провеждането на парламентарните избори за 48-мо Народно събрание на 2 октомври 2022 г. общият брой на гласоподавателите в област Добрич е бил 173 394.

При установени нередности по време на изборния процес сигнали могат да се подават на тел. 112, както и до РИК.

Председателят на РИК Добрич Цонка Велкова апелира гласоподавателите да проявят своята гражданска активност и отговорност и да упражнят правото си на глас.