На протест земеделци настояха за спешни мерки на държавата срещу вноса от Украйна

Зърнопроизводители от областите Добрич, Варна и Бургас протестираха с искане за налагане на вето върху безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна. За около час земеделска техника затвори пътя към граничния пункт край село Кардам

На протест земеделци настояха за спешни мерки на държавата срещу вноса от Украйна

Над 200 превозни средства, от които около 150 машини тежка земеделска техника, блокираха днес пътя от село Кардам към границата с Румъния. Събралите се зърнопроизводители настояват служебното правителство да предприеме спешни мерки за преустановяването на вноса на зърно от Украйна. По думите на зам.-председателя на НАЗ Илия Проданов загубите на българския земеделец само от липсата на пазар за слънчогледа към момента са в размер на около 800 милиона лева. „Тук сме, за да защитим българското производство, българската продукция, която да бъде реализирана на справедливи цени. В момента изкупната цена на българската продукция е с 40% под нейната себестойност“, посочи Илия Проданов. По думите му в България всяка година се произвеждат 2 милиона тона слънчоглед, като в момента не повече от 5-10% е реализиран, тоест почти цялата продукция залежава в складовете.




„Само след два месеца ще влезем в кампания, ще жънем около 6 милиона тона продукция. Къде ще я складираме, къде ще я реализираме“, попита председателят на бургаската асоциация на зърнопроизводителите Николай Киров. Той подчерта, че хората ще очакват своите ренти, но не е ясно как ще бъдат изплатени. „Секторът всяка година изплаща над 2 милиарда лева под формата на ренти, това е ресурс, който влиза в икономиката на страната“, допълни Киров. По думите му сега украинската стока вместо да преминава през България остава в страната ни, при това без да е ясно какво е нейното качество. „Не сме против Украйна, но искаме Европа да ни подкрепи“, настоя Киров.

"Европа иска да помогне на Украйна, но не и на гърба на българския и румънския производител. Време е и западните държави да поемат своята отговорност", посочи Илия Проданов.


„Искаме европейските чиновници да ни чуят и да се съобразят с това, че секторът ще бъде унищожен“, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й сектор земеделие влага над 9 милиарда лева всяка година в производството си и в България няма друга икономика, която да генерира такъв паричен поток, колкото земеделието. „Не ни убивайте, достойнството на всеки един от нас е в бизнеса ни!“, заяви Жекова. 


„Искаме бързи и адекватни мерки от страна на служебното правителство и да наложат вето върху вноса от Украйна и той да бъде прекратен“, посочи Илия Проданов.

Протестът, организиран от НАЗ и подкрепен и от овощари и овцевъди ще продължи и в следващите два дни.