Днес е Световният ден на водата

На 22 март, всяка година след 1993, по инициатива на ООН, се отбелязва „Световният ден на водата“. През 2023 г. кампанията е под надслов: „Да ускорим промяната. Бъди промяната, която искаш да видиш в света”

Днес е Световният ден на водата

Затова трябва да ускорим промяната. Водата е важна за всеки от нас, така че трябва всички да направим нещо. Всеки един от нас и нашите близки, съученици, колеги, приятели, познати и съседи може да допринесе за това като промени начина, по който използва, консумира и управлява водата в ежедневието си. Така че, изиграйте своята роля, като направите, каквото можете.



Нашите малки ангажименти ще подпомогнат по-мащабни действия за управление на водите на правителства, компании, организации, институции и съюзи. Всичко това ще формира и Програмата за действие за водата, която ще се стартира на Конференцията на ООН за водата на 22-24.03.2023 г. ЮНЕСКО ще публикува Доклада на ООН за световното развитие на водите като водещ документ по проблемите на водата и канализацията. В него, на базата на партньорство и сътрудничество между участниците в конференцията, ще залегнат основните насоки за вземане на решения, основани на най-добрите практики и задълбочени анализи.

Какво можем ние да направим:

•пести и не замърсявай водата;

•купувай местни продукти, произведени с по-малко вода;

•интересувай се откъде идва водата и как се пречиства;

•посади дръвче или градина;

•използвай естествените решения за намаляване на риска от наводнения и съхраняване на водата;

•взимай участие в почиствания на реки, езера, наводнени площи и плажове.

Последните 5 години са с тенденция на маловодие. За Източна България р. Камчия е с най-голяма водосборна област и среден многогодишен отток от 14,6 куб.м/сек. През 2022 г. той е спаднал на 5,9 куб.м/сек. Общият средно годишен отток на реките от Източна България e: Русенски Лом, Батова, Суха река, Провадийска, Айтоска, Факийска, Ропотамо и Велека е 22,780 куб.м/сек., и бележи спад спрямо средните стойности


Тенденцията към спадане на нивата при подземните води се наблюдава предимно при по-плитко разположените до повърхността водоносни тела, докато при по-дълбоките водоносни хоризонти количествата не търпят значителна промяна.