Гийом Венсан и Йоанна Русева са солисти в концерта на БКО довечера

Тази вечер ще се състои концерт на Български камерен оркестър – Добрич със солисти Йоанна Русева – цигулка и Гийом Венсан – пиано

Гийом Венсан и Йоанна Русева са солисти в концерта на БКО довечера

Днес Йоанна и Гийом се връщат в Добрич, но този път като солисти на БКО - Добрич. Концертът е тази вечер от 18:30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. Билети могат да бъдат закупени от 16:30 часа в залата, на цени 5 лева и 2 лева за пенсионери и учащи.



С този концерт Български камерен оркестър – Добрич е поканен да открие Европейски музикален фестивал Варна на 23 март в Градска художествена галерия – Варна.

Йоанна Русева завършва НМУ „Любомир Пипков”, София в класа по цигулка на Благородна Танева, а през 2022 г. получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич. Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които Недялка Симеонова (2011), Добрин Петков (2008), „Коциян“ в Чехия (2008), Млади виртуози, София (2013). Финалист е на международния конкурс „Давид Ойстрах” 2013 в Москва. През 2017 е отличена на конкурса „Андреа Постачини”, а през 2018 на конкурса „Щефани Хол” получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя е лауреат на специална награда и наградата на публиката на конкурса „Шимон Голдберг” в Майнц, Германия, както и специална награда на конкурса „Антон Рубинщайн” в Дюселдорф, Германия. Била е солист на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармониите в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 дебютира в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.

Гийом Венсан започва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е само на 10 г. На 18 г. завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 г. продължава образованието си в Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 г. учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена.

Гийом Венсан е носител на множество награди, сред които особено престижна е третата голяма награда от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо” в Париж. През 2014 г. е обявен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique - годишна френска церемония по награждаване, на която наградата се връчва от френското Министерство на културата за изключителни постижения в музикалната индустрия. Гийом Венсан свири като солист в редица престижни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан хол в Лондон, Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж, Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар Хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на радио Франкфурт, Филхармония Будапеща, оркестров ансамбъл Каназава - Япония, филхармоничен оркестър Канагава - Япония, Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux - Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Симон Боливар и др. Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн. Гийом е чест гост на много фестивали във Франция като солов и камерен музикант - клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и “Духът на пианото” в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон. В допълнение към многобройните звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови проекта за лейбъла Naive - двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, издаден през ноември 2012 г., и Black Liszt през декември 2019 г. с малко известни произведения на Ференц Лист. От 2019 г. е почетен член на Центъра за сценични изкуства Le Volcan и постоянен артист на Fondation Singer-Polignac в Париж.

В ПРОГРАМАТА:

Кристоф Глук - Увертюра към операта „Алцеста“

Макс Брух - Серенада върху шведски народни песни

Феликс Менделсон - Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър