Комедията "Оскар" на Клод Мание гостува на наша сцена на 12 април

Комедията "Оскар" на Клод Мание гостува на наша сцена на 12 април
Сатиричен театър "Алеко Константинов"
Комедията на Клод Мание, с участието на Руслан Мъйнов и Алекс Сърчаджиева, ще бъде представена на добричка сцена на 12 април от 19:00 часа в ДТ "Йордан Йовков"


Уморен да чака ролите, които така и не идват, една нощ Клод Мание сяда и сам си написва пиеса, отговаряща на неговия комедиен талант. Така започва кариерата на първокласен писател, чиито фарсове до ден днешен не слизат от световните сцени и филмовия екран. Пиесите му изобилстват от непредвидими и непредсказуеми ситуации. Точно си мислите, че авторът е изстрелял и последния си патрон оригиналност, сюжетът рязко се преобръща и всичко, което е изглеждало кротко и безопасно, отново е поставено под въпрос. В творбите му няма положителен герой. Вече сте убедени, че сте разбрали кой е победителят, и само миг по-късно той вече е на страната на губещия, а тези, които изглеждат повалени на земята, се оказва, че държат в ръцете си печелившите карти. Самият автор признава: „Опитвам се да се поставя на мястото на зрителя, който се чуди какво ще последва. Днешната публика иска спиращи дъха и постоянно изненадващи комедии. Ето защо остроумието, което влагам в пиесите си, далеч надхвърля нормалното разбиране.“


„Оскар“ не е изключение, даже напротив, тя е една от най-абсурдните и непредвидими комедии на Клод Мание. В една на пръв поглед кротка и спокойна сутрин животът на парижкия милионер Бертран Барние коренно се променя. Един след друг на главата му се изсипват амбициозен счетоводител, лъжлива секретарка, самодоволен масажист и самозабравила се прислужница, при това без да броим екстравагантната му съпруга, люшкаща се между депресия и лудост, в комплект с разбунтувала се дъщеря-тийнейджър. За капак на всичко – един позабравен спомен отпреди двадесет и пет години. И къде, по дяволите, е Оскар, който вероятно е баща на детето?


Много смях и искрено забавление в една по френски елегантна и безумна комедия. Заповядайте! Нашата цел е мускулната треска на вашата диафрагма!


Сатиричен театър "Алеко Константинов"


Постановъчен екип:


Венцислав Асенов - режисьор


превод Венцислав Асенов и Борис Христов


постановка Венцислав Асенов


сценография Даниела Николчова


музика Павел Васев


пластика Татяна Янева


фотограф Елена Спасова


фотограф плакат Антон Даскалов


помощник-режисьор Елица Мутафчиева и Яна Каменова


драматург Михаил Тазев


действащи лица и изпълнители:


Бертран Барние – Руслан Мъйнов


Кристиян Мартен – Пламен Великов


Мадам Барние – Александра Сърчаджиева


Филип – Симеон Гълъбов


Бернадет – Маргарита Хлебарова


Колет – Анджелика Джамбазова


Жаклин – Лана Гекова


Шарлот – Росица Александрова


Оскар – Игнат Дълбоков (студент от Театрален колеж „Любен Гройс“)


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+