Комедията "Оскар" на Клод Мание гостува на наша сцена на 12 април

Комедията на Клод Мание, с участието на Руслан Мъйнов и Алекс Сърчаджиева, ще бъде представена на добричка сцена на 12 април от 19:00 часа в ДТ "Йордан Йовков"

Комедията "Оскар" на Клод Мание гостува на наша сцена на 12 април

Уморен да чака ролите, които така и не идват, една нощ Клод Мание сяда и сам си написва пиеса, отговаряща на неговия комедиен талант. Така започва кариерата на първокласен писател, чиито фарсове до ден днешен не слизат от световните сцени и филмовия екран. Пиесите му изобилстват от непредвидими и непредсказуеми ситуации. Точно си мислите, че авторът е изстрелял и последния си патрон оригиналност, сюжетът рязко се преобръща и всичко, което е изглеждало кротко и безопасно, отново е поставено под въпрос. В творбите му няма положителен герой. Вече сте убедени, че сте разбрали кой е победителят, и само миг по-късно той вече е на страната на губещия, а тези, които изглеждат повалени на земята, се оказва, че държат в ръцете си печелившите карти. Самият автор признава: „Опитвам се да се поставя на мястото на зрителя, който се чуди какво ще последва. Днешната публика иска спиращи дъха и постоянно изненадващи комедии. Ето защо остроумието, което влагам в пиесите си, далеч надхвърля нормалното разбиране.“



„Оскар“ не е изключение, даже напротив, тя е една от най-абсурдните и непредвидими комедии на Клод Мание. В една на пръв поглед кротка и спокойна сутрин животът на парижкия милионер Бертран Барние коренно се променя. Един след друг на главата му се изсипват амбициозен счетоводител, лъжлива секретарка, самодоволен масажист и самозабравила се прислужница, при това без да броим екстравагантната му съпруга, люшкаща се между депресия и лудост, в комплект с разбунтувала се дъщеря-тийнейджър. За капак на всичко – един позабравен спомен отпреди двадесет и пет години. И къде, по дяволите, е Оскар, който вероятно е баща на детето?

Много смях и искрено забавление в една по френски елегантна и безумна комедия. Заповядайте! Нашата цел е мускулната треска на вашата диафрагма!

Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Постановъчен екип:

Венцислав Асенов - режисьор

превод Венцислав Асенов и Борис Христов

постановка Венцислав Асенов

сценография Даниела Николчова

музика Павел Васев

пластика Татяна Янева

фотограф Елена Спасова

фотограф плакат Антон Даскалов

помощник-режисьор Елица Мутафчиева и Яна Каменова

драматург Михаил Тазев

действащи лица и изпълнители:

Бертран Барние – Руслан Мъйнов

Кристиян Мартен – Пламен Великов

Мадам Барние – Александра Сърчаджиева

Филип – Симеон Гълъбов

Бернадет – Маргарита Хлебарова

Колет – Анджелика Джамбазова

Жаклин – Лана Гекова

Шарлот – Росица Александрова

Оскар – Игнат Дълбоков (студент от Театрален колеж „Любен Гройс“)