Управител на дружество получи условна присъда за допускане на смъртта на свой служител

Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжен съд - Добрич по отношение на управител на дружество и определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, чието изпълнение отложи с 3-годишен изпитателен срок

Управител на дружество получи условна присъда за допускане на смъртта на свой служител

Инцидентът се е случил на 1 март 2013-та година. В двуетажната сграда, собственост на дружеството, се извършвали строително-монтажни работи. На първия етаж се осъществявала трудова дейност, а на втория били помещенията на управителите и не се допускали посетители. Отворът на горната площадка не бил обезопасен с ограждения. На инкриминираната дата домакинът в дружеството Божидар С., без да има вменени служебни задължения, се качил на втория етаж и паднал от височина 3,80 метра. Въпреки приложеното лечение, починал след 6 месеца. 


На последвалото дело добричкият Окръжен съд е признал за невинен Стойчо С. за това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е допуснал нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места. 

Апелативният съд обаче счита, че подсъдимият е виновен в това, че е причинил смъртта на служителя не поради немарливост, а по непредпазливост, тъй като не е осигурил безопасни условия на труд. Производството пред настоящата инстанция започва след постъпили протест от прокуратурата и жалба от частните обвинители – наследници на починалия. 

Държавното обвинение пледира за осъдителна присъда с определяне на условно наказание между минималния и средния размер. Законът в този случай предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на касационна проверка от ВКС.