Управител на дружество получи условна присъда за допускане на смъртта на свой служител

Управител на дружество получи условна присъда за допускане на смъртта на свой служител
Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжен съд - Добрич по отношение на управител на дружество и определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, чието изпълнение отложи с 3-годишен изпитателен срок

Инцидентът се е случил на 1 март 2013-та година. В двуетажната сграда, собственост на дружеството, се извършвали строително-монтажни работи. На първия етаж се осъществявала трудова дейност, а на втория били помещенията на управителите и не се допускали посетители. Отворът на горната площадка не бил обезопасен с ограждения. На инкриминираната дата домакинът в дружеството Божидар С., без да има вменени служебни задължения, се качил на втория етаж и паднал от височина 3,80 метра. Въпреки приложеното лечение, починал след 6 месеца. 


На последвалото дело добричкият Окръжен съд е признал за невинен Стойчо С. за това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е допуснал нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места. 


Апелативният съд обаче счита, че подсъдимият е виновен в това, че е причинил смъртта на служителя не поради немарливост, а по непредпазливост, тъй като не е осигурил безопасни условия на труд. Производството пред настоящата инстанция започва след постъпили протест от прокуратурата и жалба от частните обвинители – наследници на починалия. 


Държавното обвинение пледира за осъдителна присъда с определяне на условно наказание между минималния и средния размер. Законът в този случай предвижда до 5 години лишаване от свобода.


Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на касационна проверка от ВКС.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+