Д-р Марин Маринов: Моят Добрич заслужава много повече

Д-р Марин Маринов е кандидат за депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 8 МИР Добрич. Гласувайте за №12 в бюлетината с преференция 105

Д-р Марин Маринов: Моят Добрич заслужава много повече

Бихте ли се представили за онези, които не Ви познават, д-р Маринов?



Казвам се Марин Пламенов Маринов, роден съм в Добрич през 1981 г. Завърших съм ПМГ „Иван Вазов“, а висшето си медицинско образование получих в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Интересите ми към медицината са от юношеските ми години. Но до голяма степен изборът ми да се реализирам като лекар се дължи и на примера на родителите ми, за което съм им благодарен. Сега съм пети в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в област Добрич.

А защо избрахте ортопедията?

Това стана в по-зряла зряла възраст, може би в последната година от следването, когато тя ми допадна поради възможностите за получаване на сравнително бързи клинични резултати. Защитих научен труд на тема „Дългосрочен анализ на ставни изменения при пациенти с артроскопски документирани и лекувани менискални увреди “.

Съпругата ви също е медик.

Да, тя също е лекар и до голяма степен нейната реализация ни доведе във Варна. Ние сме щастливо семейство, имаме три деца.

Кои ще са приоритетите Ви, ако бъдете избран за депутат?

Ако бъда избран за народен представител ще работя основно в сферата нас медицината и социалното дело, защото познавам проблематиката, а и имам много лични контакти. Това означава, че ще бъда активен член в здравната комисия на парламента. И основната ми грижа ще е подобряване здравеопазването в област Добрич. Сега ключов е кадровият проблем в МБАЛ Добрич, който е известен от поне десетилетие. Никой не може да ме убеди в това, че назад във времето е водена разумна кадрова политика, още повече, че и аз самият съм се реализирал във Варна именно поради това. Никой не би изоставил родният си град - с удобството на това да се развиваш в позната среда, с множеството контакти на семейството ти и с натрупаните в годините познанства, и да започне да гради всичко отначало в друг град. Да, никой лекар на мое място не би напуснал болницата в родния си град, ако условията в нея бяха конкурентни на тези в по-големия град. 

Има ли кадрови проблем и в другите здравни заведения в областта?

Големите общински ДКЦ-та може би са пощадени от подобни кадрови кризи, но това е само привидно. Много от работните позиции се заемат от специалисти, които, макар и ползващи се с доверието на обществото, са навършили пенсионна възраст.

Най-значим е проблемът с липсата на медицински сестри. Това е проблем на една болна образователна система, която в последните две десетилетия увеличи в пъти приема на студенти в специалност медицина и закри медицинския колеж в Добрич. Помня как това беше новина №1 всяка вечер още от времето, когато бях студент, на практика и до момента очевидното решение на проблема се оказва много трудно.

Имате ли вече свои идеи за подобрения в сферата на здравеопазването?

Предлагам в Добрич да бъде отворен медицински колеж и да се създаде фонд, който да финансира стипендианти от града, които след дипломирането си да останат да работят в месните структури на МБАЛ и двете общински ДКЦ-та. На национално ниво ще инициирам увеличаване на субсидията за студенти в специалност „Здравни грижи“, което ще я направи привлекателна за университетите и те ще се борят за повече  учебни места в нея.

А кой е най-неотложният проблем на област Добрич, за решаването на който ще работите?

Безспорно това е водоподаването. По данни на общинска администрация на Добрич в периода 2014 – 2020 г. загубите на вода  достигат 80% (при 60% средна стойност за страната). Честите аварии влошават качеството на водата, а ремонтите нарушават доставката на вода и увреждат непоправимо надлежащата асфалтова настилка. Цялостната рехабилитация на ВИК мрежата в града тече и в момента, финансирана чрез финансовите структури на Оперативна програма „Околна среда“ на ЕС. Аз лично не помня от кога не сме имали проблем с водата.

Кои са другите ви приоритети?

Следващият ми приоритет е транспортната свързаност. Належащо е скоростното приключване на автомагистралите „Хемус“ и автомагистрала „Черно море“, а най-важен местен приоритет е изграждането на скоростен път Варна – Добрич. Транспортните връзки са особено важни за развитието на всеки град или област. Област Добрич има множество природни дадености, които са неоспорими, но и недостатъка да е сравнително отдалечена от столицата и големите транспортни коридори.

Мой приоритет ще бъде и създаването на качествени работни места, защото това означава по-високи заплати и удовлетвореност от работното място. Трябва да привличане инвестиции за разкриването на нови работни места, особено в сектори, в които имаме традиции в нашата област.

Но хората сега се оплакват най-много от увеличаващите се цени на хранителните продукти?

Това, което можем да направим тук, е да създадем борса за зеленчукопроизводителите. Това ще създаде по-добри условия за реализация на местната продукция и несъмнено ще подобри условията за развитието на преработвателна промишленост, в която  градът ни има традиции. А на национално ниво трябва да се активизират държавните регулатори, за да пресекат картелите и нелоялната конкуренция. Засега активна е само Комисията за защита на потребителите, която постига известни успехи, но истински оръжия срещу нелоялната конкуренция има Комисията за защита на конкуренцията, която може да налага огромни глоби и е призвана по закон да бди над свободния пазар. Тази комисия обаче неслучайно е изключително пасивна.

Иначе дългосрочно инфлацията се бори с по-висок икономически растеж. Създаването на стабилно редовно правителство, след като ПП-ДБ спечелим първа политическа сила, подобряването на правната сигурност и активните антикорупционни политики значително ще подобрят бизнес средата и ще нормализират цените.

Не на последно място, аз съм твърд привърженик на децентрализацията, която ще осигури повече възможности за развитие на местните общности. В нашите формации отдавна са готови предложения част от Данък добавена стойност да остава в общините, което ще даде възможност за повече и по-фокусирани местни политики, които да отговарят на потребностите на местните хора. Моят Добрич заслужава много повече!

Гласувайте за №12 в бюлетината с преференция 105

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!