Кулинарен празник събра хората от с. Езерец и района заедно

На 4 март НЧ „Отец Паисий 1901“ с. Езерец покани жители и гости на селото и общината на кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, свързани с рибарската територия и със специфичния отрасъл – рибарството

Кулинарен празник събра хората от с. Езерец и района заедно

В 10:00 часа фолклорната група на домакините извести започването на празника, след това последваха изпълнения на фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев. Гостуваха самодейците при НЧ „Будител 1940 г.“ с.Българево – от танцов клуб „Българевци“ и фолклорен певчески клуб „Перуника“.




На събитието присъства кметът на общината Мариян Жечев и заместникът му Петър Атанасов, кметски наместници от съседните села, служители в НЧ „Зора 1894“ Шабла, жители на общината, които носят Езерец в сърцето си и други.

В сградата на читалището бе подредена изложба, посветена на местни видове морски обитатели, обитаващи Езерецко езеро и Черно море. Тематично се вписа и представянето на книгата на Емил Тодоров “77 тайни при риболова на морски кефал”. Част от програмата беше и прожекцията на документалния филм „Голямото черно“.

Докато рибните ястия за изложбата се подреждаха, вниманието на посетителите беше приковано към Емил Тодоров и Благовест Обретенов, които демонстрираха как се почиства, транжира и филетира риба. 


„Бяла черноморска мида с лингуини“, „Черни пресни култивирани миди с ориз“, „Испански картофени кюфтета със скариди и риба хек“, „Консерва риба с паламуд“ , „Кефал с доматен сос“, „Салата сельодка“, „Пълен шаран“, „Плакия“, хайвер и още много рибни блюда бяха приготвили участниците в конкурса. Специално за празника бяха дошли и от Силистра.


В рибена чорба, която също участва в кулинарната надпревара имаше 8 вида риба: лефер, калкан, кефал, език, попчета, сафрид, дива пъстърва и щука.


Кулинарният празник завърши с изпълненията на солистката на група „Добруджанка“ Росица Кръстева.

Организирането на кулинарното събитие е по проект„Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“.