Традицията по орисването на бебета беше спазена и тази година в Генерал Тошево

В Обредната зала на Общинска администрация се състоя официална церемония по орисване на последното бебе за 2022 г. и първото за 2023 г. И двете бебета са момиченца – Милена и Мартина. Едното е от село Пчеларово, а другото от град Генерал Тошево.

Традицията по орисването на бебета беше спазена и тази година в Генерал Тошево

Първото бебе, родено в община Генерал Тошево през 2023 година е Милена Миленова Пламенова. Последното за 2022 година пък е Мартина Миленова Панчева. В последния февруарски ден и двете бяха орисани за здраве, щастие, късмет и дълъг живот по стара традиция.


Пеленачетата и техните родители бяха поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който освен с благи думи, ги дари с много подаръци и хубав медальон.


В орисници и тази година по традиция се превърнаха три млади момичета от Общинския младежки съвет. От ЦПЛР – Център за работа с деца в града пък поднесоха поздрав с музикални изпълнения, рецитал и наричане.

 

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината се включва и орисване на последното за годината бебе. От тогава до сега повече от 20 деца са „преживели” приказката да бъдат орисани от млади феи, които ще направляват съдбата им през житейския път.

Обичаят е една безценна следа от миналото, от ритуалите и чудесата, в които хората от миналото са вярвали безпрекословно. Следа, която неминуемо ни учи на почит и възхищение към дедите ни, завещали ни непреходността на вярата си в доброто, на мъдростта и благоденствието, на упованието си в чудесата на настоящето и бъдещето.