Съдът обяви за невменяем мъж, опитал да убие бившата си съпруга

Поради невменяемост Варненският апелативен съд отмени присъда на Окръжния съд Добрич срещу Метин К., който опитал да убие бившата си съпруга и майка на двете им деца

Съдът обяви за невменяем мъж, опитал да убие бившата си съпруга

Метин и съпругата му имали две деца, но били във влошени отношения и в процес на развод. Със съдебно решение на мъжа било забранено да приближава нея, жилището и местоработата й в Добрич. Въпреки това, съпрузите контактували всеки ден - той посещавал дома, където жената и децата живеели. На 26 юни 2020 г. в апартамента били съпрузите и дъщеря им. Мъжът носел газов пистолет, преработен в боен и боеприпаси. Използвал го, за да заплаши жената и момичето. По-късно тримата тръгнали да вземат другото дете от ясла. Жената успяла да затвори входната врата на блока, двете с дъщеря й останали вътре, а мъжът - навън. Той счупил стъклото на вратата и стрелял срещу съпругата си. Два от куршумите попаднали в тялото й. Стрелецът опитал да се укрие от полицейските органи. На следващия ден бил обграден от служители на МВР. Заплашвал, че ще се застреля, насочвайки пистолета към главата си. В крайна сметка се предал.



Изследваното от вещи лица оръжие било огнестрелно и годно да възпроизведе изстрели. Пред Окръжния съд в Добрич съпругът направил самопризнания. След постановяването на присъдата здравето му се влошило вследствие на мозъчен инсулт. Диагностициран бил и с органично разстройство на личността. Затова са били назначени две съдебно-психиатрични и психологични експертизи с отстояние от 6 месеца с оглед проследяване на състоянието му. 

Според заключението на експертите, състоянието на подсъдимия не му позволява да ръководи постъпките и поведението си. Той е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта. Поради това Метин К. не е наказателно отговорно лице. Това е основание за прекратяване на делото и отмяна на първоинстанционната присъда от 6 години затвор.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

След влизане в сила на съдебния акт предстои Районен съд – Добрич да прецени какви принудителни медицински мерки да бъдат взети по отношение на Метин К.