Бах, Моцарт и други ще звучат в следващия концерт на Български камерен оркестър - Добрич

Концертът започва в 18:30 часа на 21 февруари

Бах, Моцарт и други ще звучат в следващия концерт на Български камерен оркестър - Добрич

След образователните концерти, провокирали нови млади почитатели на класическата музика, Български камерен оркестър – Добрич ще поднесе на публиката концерт на 21 февруари от 18:30 часа в Огледана зала „Нели Божкова“.



Интересното тук е кралят на Прусия - Фридрих II, още приживе наричан Фридрих Велики с неговата Симфония в Сол мажор. Изключително противоречива, странна и талантлива личност от върховете на европейската история. Той е държавник с големи идеи за реформи, велик военачалник и политик. Музикант и композитор, писател и историк, естет и философ, приятел на Волтер и други големи умове на Просвещението, покровител на изкуствата и науката.

След възкачването му на престола през 1740 г. започва период на разцвет в музикалния живот на Берлин. Въпреки настояванията на баща му - Фридрих Вилхелм, целящи отклоняването на принц Фридрих от културните му увлечения, за да може да се превърне в строг владетел и човек, отдаден на военната кауза, Фридрих става не само голям пълководец, но и страстен почитател на литературата, философията и музиката. Заради икономии, баща му Фридрих Вилхелм е затворил Берлинската академия на науките. Наследникът не само я отваря пак, но и кани в нея много известни учени, предимно от Франция. Той декларира намерението си да управлява като просветен философ и обяснява предвижданите реформи: „Добре работещото правителство трябва да бъде такава свързана система, каквато е системата на понятията във философията. Всички негови решения следва да са добре обосновани; стопанската, външната и военната политика са длъжни да способстват за постигане на една цел – консолидация на властта на държавата и увеличение на нейната мощ”.

В Сан Суси Фридрих създава художествена галерия и събира голяма колекция с произведения на велики автори от Ренесанса, специално пътува до Холандия, за да се сдобие и с творби от тамошните съвременни знаменитости. Построява сградата и създава институцията на Берлинската държавна опера. Освен това той е писател, историк, творец на жлъчни епиграми. Години преди да започне да управлява с твърда ръка, Фридрих ІІ неофициално привлича на служба при себе си някои музиканти, които остават при него до края на живота си. Един от тях е Карл Филип Емануел Бах /син на Йохан Себастиан Бах /.  В програмата на концерта на 21 февруари ще чуем и Симфония в си минор от него. 


Крал Фридрих II Велики изпълнява концерт за флейта в замъка Сан Суси, на клавесина е Карл Филип Емануел Бах / фрагмент от маслено платно на Адолф фон Менцер, 1852 г./

По информация от предаването „Музикална радиоенциклопедия“ на БНР, автор Даниела Найденова

ПРОГРАМА:

Йохан Пахелбел – Канон

Крал Фридрих Втори Велики - Симфония в Сол мажор

Карл Филип Емануел Бах - Симфония в си минор

Волфганг Амадеус Моцарт - Дивертименто в Си бемол мажор, К 137

Лудвиг ван Бетховен - Струнен квартет оп. 18, № 4, в до минор

Билети от 16:30 ч. в залата - 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.