21 светофарни секции ще бъдат подменени по проект в Добрич

Нови светофарни секции се предвижда да бъдат поставени в Добрич по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“. Проектът е по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на обща стойност 8 183 546,72 лв.

21 светофарни секции ще бъдат подменени по проект в Добрич

Една от дейностите по проекта предвижда изграждане на интелигентна транспортна система,. Ще се подменят светофарните стълбове и секции, ще се направи ново окабеляване където е необходимо и ще се изработи софтуер за обработка и анализ на движението и на трафика. Договорът за тази дейност е подписан на 30 януари 2023 г., като след получаването на възлагателно писмо, срокът за изпълнение е 230 календарни дни. Частта от бюджета на проекта, предвидена за тази дейност е 1 448 939,10 лв. с ДДС.




Светофарните уредби ще бъдат подменени на следните кръстовища:

1.            Бул. „Добруджа“ и бул. „Добричка епопея“

2.            Бул. „Добруджа“ и ул. „Цар Петър“

3.            Бул. „Добруджа“ и бул. „25-ти септември“

4.            Бул. „Добруджа“ и ул. „Отец Паисий“

5.            Бул. „Добруджа“ и ул. „Ген. Георги Попов“

6.            Бул. „Добруджа“ и ул. „Димитър Ковачев“

7.            Ул. „Димитър Ковачев“ и ул. „Орфей“

8.            Ул. „Димитър Ковачев“ и ул. „Христо Ботев“

9.            Бул. „25-ти септември“ и ул. „Отец Паисий“

10.          Бул. „25-ти септември“ и бул. „Русия“ (север)

11.          Бул. „25-ти септември“ и ул. „Ангел Стоянов“

12.          Бул. „Русия“ и ул. „Христо Ботев“

13.          Бул. „Русия“ и ул. „Гоце Делчев“

14.          Бул. „Русия“ и ул. „Дунав“

15.          Бул. „Русия и ул. „Вардар“

16.          Бул. „Русия“ и бул. „25-ти септември“ (юг)

17.          Бул. „3-ти март“ и бул. „25-ти септември“

18.          Бул. „3-ти март“ и ул. „Максим Горки“

19.          Бул. „3-ти март“ и ул. „Сан Стефано“

20.          Ул. „Сан Стефано“ и ул. „Кирил и Методий“

21.          Ул. „Отец Паисий“ и ул. „Полковник Драганов

В друга дейност по проекта е одобрено изграждането на система за управление на обществения транспорт, система за позициониране на автобусите и електронни информационни табла по спирките за визуализиране на информацията в реално време за пристигането на превозните средства, а също web-базирано решение за предоставяне на тази информация в реално време на пътниците. Договорът за изпълнението на тази част от проекта стартира на 18 януари 2023 г. за срок от 140 календарни дни. Частта от бюджета на проекта е 1 055 544,00 лв. с ДДС.

Целите на проекта са подобряване качеството на  транспортното обслужване и осъществяване на контрол на движението на всички превозни средства, подобряване качеството на пътуванията по маршрутите на част от линиите на градския транспорт, осигуряващи бърз достъп до важни обекти за областта - МБАЛ Добрич, Териториално митническо управление, Езикова гимназия "Гео Милев", ОУ "Стефан Караджа", Център за психично здраве "Д-р П. Станчев", Регионална здравна инспекция и други, чрез рехабилитация на бул. „Добричка епопея“, който се явява естествена вътрешноградска връзка и връзка между пътни направления Силистра – Балчик и Шумен Варна.