Днес край Земята преминава най-ярката очаквана комета за 2023г.

Днес кометата C/2022 E3 (ZTF) е на 42.49 млн. км от Земята

Днес край Земята преминава най-ярката очаквана комета за 2023г.

От катедра "Астрономия" на Софийски университет информират, че от средата на февруари с бинокъл удобно ще може да се проследи преминаването на кометата C/2022 E3 (ZTF). Сега тя е с яркост около 6 mag (видима звездна величина) и си остава най-ярката очаквана комета за 2023 г. Толкова ярка ще можем да я видим в последните нощи на януари и през първата седмица на февруари. Обект с такава яркост е близо до границата на възможностите на невъоръженото човешко око, но с бинокъл 10 х 50 или по-добър, бихме могли да го видим. 
През края на януари кометата е пресякла съзвездието Дракон и е незалязваща. Тя е по-високо над хоризонта в последните часове на нощите, поради което е препоръчително да се наблюдава тогава. В нощта срещу 26 януари C/2022 E3 е навлязла в съзвездието Малка мечка и го прекосява до 28 януари. След това тя е навлязла в съзвездието Жираф, в което ще се движи до края на нощта срещу 4 февруари. На същата дата кометата ще навлезе в съзвездието Колар. Предвид пълнолунието на 5 февруари обаче, ефективни наблюдения ще могат да се провеждат в края на нощите до около 2 февруари.

Най-близо до Земята кометата е днес - на разстояние 42.49 млн. км от нас.

На 12 януари кометата премина през перихелия си – на разстояние 166.38 млн. км от Слънцето. Тази комета е открита на 2 март 2022 г. при наблюдения по програмата ZTF (Zwicky Transient Facility) от обсерваторията Паломар, Калифорния. 

"Предположенията, изказани в някои медии, че същата комета е преминала през перихелия си преди близо 50 000 години и особено това, че тогава е била наблюдавана от древните ни предшественици, е просто „украшение“ към новината и не може да се твърди уверено, че е било точно така", посочват от катедрата.