ДНЕС Е ТРИФОНОВДЕН

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по новоюлианския календар).

ДНЕС Е ТРИФОНОВДЕН

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение господне и 3 февруари — Свети Симеон и Анна.


На първият Трифунец лозарите ходят да зарязват лозята си в чест на св. Трифон, за когото казват че бил лозар и сам ходел да си подрязва лозето. Затова го наричали "Зарезан". На страите икони св. Трифон бил изобразяван с косер - инструмент за подрязване на лозата.

Св. Трифон обичал да си посръбва, доказателство за което било, че в нетрезво състояние той си порязал носа с лозарския косер и носът му останал чепат. Поради грижата за лозето му и пристрастието към виното е избран за покровител на кръчмарите, но той е и покровител на градинарите.

Според народните поверия този ден безплодните дръвчета "трифонясват", затова домакинята трябва да даде брадва на малко момче, което да я вдигне уж да посече дървото и да извика : "Ще раждаш или ще те пресека". Жената, бранейки дървото трябва да каже на момчето: "Недей хала, недей, аз знам, че то ще роди лятос.". След като повторят или потретят ритуала домакинята дарява нещо на момчето.

На някой места в България ако мъжът няма деца, на този ден се води на бръснар, бръснарят трябва да го пореже по врата 3 пъти, за да му се роди дете през годината.

Имен ден празнуват: Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Ттичо, Тричка, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.