Попълват се липсите на определени лекарства в аптечната мрежа

Макар и в ограничени количества вече се зареждат производни на хепарините, както и препарати за инхалации при деца и бебета

Попълват се липсите на определени лекарства в аптечната мрежа

Антибиотици и препарати за лечение на вирусни и грипни инфекции вече могат да бъдат открити в аптечната мрежа. Раздвижването е от последните две седмици, след като масово по медиите в цялата страна се алармираше за проблем с доставките на търсени лекарства във време на засилено разпространение на грипни и  остри вирусни заболявания. В аптеките, макар и в ограничено количество, са били заредени за първи път от месеци и производни на хепарините, които нуждаещите се от години си набавят от други държави и посредством нарочно създадени групи в социалните мрежи. 



Все още липсват някои инжекционни форми за лечение на диабет, посочи Мирослава Люцканова – председател на Регионалната фармацевтична колегия, гр. Добрич. Инхалаторните форми за лечение на бебета и деца като пулмикорт са налични отново в аптеките, но в много ограничени количества. Затова и повечето фармацевти не продават повече от един блистер, който има пет дози от посочения препарат. 

Проблемът, по думите на Мирослава Люцканова, не е във фармацевтите, тъй като те винаги се стараят да могат да отговорят на всички нужди на своите клиенти. Ако обаче отговорът за дадено лекарство от склада е, че то не е налично и няма срок, в който ще бъде доставено, те няма как да получат необходимото количество. Затова и от Българския фармацевтичен съюз настояват количествата, налични в складовете, да бъдат видими за фармацевтите. Ако това се случи, Мирослава Люцканова е на мнение, че ще се отрази благоприятно и подобни липси на лекарства ще се наблюдават в много по-редки случаи.