Почистване на „Болата“ тази неделя

Екоакцията се организира във Фейсубк. А организатори са екоактивистът Светослав Балтийски и народният представител Албена Симеонова. Началото е в 11 часа на 15 януари.

Почистване на  „Болата“ тази неделя

Кой е Светослав Балтийски? В профила му в социалната мрежа се вижда, че редовно почиства различни територии. И не, екологията не е негова професия. А чистата среда определя като свое хоби. Той е на 29 години, роден в Ловеч, но от близо година живее в Балчик.


„Бях 10 години преди това в Германия, там учих, но реших все пак да се върна в България, защото смятам, че България има нужда от млади хора, които да внесат някаква промяна.“, започва разговорът ми със Светослав Балтийски. И ако търсите символика във фамилното му име, младият мъж бърза да уточни, че това е фамилията на майка му, а я използва, за да бъде разпознаваем.

Свикнали сме да виждаме снимки на нерегламентирани сметища, на оставени от нас боклуци, но рядко на почистени места. С изключение на организирани акции. Вие защо го правите?

Основната ми мотивация е съвсем проста.  Човешкият вид има нужда от няколко основни проридни ресурси, за да оцелее. На първо място това е въздухът,  на второ място това е водата и на трето място това е почвата.  Твърдите отпадъци, в най-голяма степен пластамасата, вредят и на трите ресурса, от които ние имаме нужда. Ще ви дам прост пример- как вреди една пластмаса  на водата. Когато  попадне в морето, в реката, във воден басейн, пластмасата не се разгражда, но се разпада. Пластамасата не може да се разгради, тя се разпада на микрочастици. Учените са установили, че пластмасата може да влезе в клетката на всяко живо същество-на човек, на животно, дори на растенията. Което означава, че всъщност ние когато разхвърляме и оставяме отпадъците, допълнително допринасяме за замърсяване и на водата и на почвата.

Как избирам местата? Зависи от времето, с което разполагам. Ако нямам много време се опитвам да е нещо съвсем наблизо-пред блока, в съседната градинка, като все пак любимите ми места са покрай морето. От една страна има гледка и второ, морското крайбрежие е най-ранимата част.Защото там е границата където отпадъците попадат много лесно във водата. Много морски организми страдат от това нещо. Съвсем прост пример-на много делфини смъртта им е от това, че поглъщат прастмасови отпадъци. Не могат да ги разградят, стомахът не успява да разгради тази пластамаса и при натрупването тя не може да бъде изхвърлена и започват да умират от пренаслагване.

 

Не го отказва нито безразличието на хората, нито пък подхвърлянията с насмешка, когато го видят да прави оборка около блока или в съседната градинка. Дори не се гневи и на това, че единици са тези, които го последват. Но пък е доволен, че има места, които успява с упоритост да запази чисти. „На последното място на което последните пет пъти ходя, на буната в Балчик, там има един постоянен поток от хора. И вятърът  разнася боклука. Последният път като ходих да чистя видях, че там където бях изчистил, пак има боклуци. Да, по-малко, защото се оказва, че аз чистя по-бързо от тези, които замърсяват.“,  допълва още Балтийски. 



 

За да са по-малко боклуците и в местността  Болата, в неделя очаква, че ще се включат и повече  доброволци. Защото „За наше всеобщо съжаление посетителите на „Болата“ са често безотговорни и недобронамерени, поради което замърсяването с пластмасови и други вредни за околната среда твърди отпадъци прави неприятно впечатление при всяко посещение, на иначе това толкова красиво място“.