Спорът между МБАЛ-Добрич и нейни служители да бъде разрешен извън съдебната зала призоваха днес от съда и прокуратурата

Окръжният съд в Добрич днес проведе поредно заседание по делото, образувано по искова молба на МБАЛ-Добрич срещу 43-ма нейни служители за установяването на законността на техните стачни действия.

Спорът между МБАЛ-Добрич и нейни служители да бъде разрешен извън съдебната зала призоваха днес от съда и прокуратурата

Заседанието днес протече с поредица от оспорване и от двете страни на предоставените доказателства по делото. То продължи повече от час, като не липсваха и остри реплики между спорещите страни. 



Съдът  Добрич назначи вещо лице, на което трябва да бъде изплатен хонорар от 400 лв. от страна здравното заведение в едноседмичен срок. Вещото лице ще трябва да направи експертиза, която да установи действително колко са работещите служители в МБАЛ-Добрич, колко от тях са на основен трудов договор, кои са  с още един трудов договор, бройката на тези на граждански договор и други. 

Адвокатът на медицинските сестри Николина Чакърова призова за уреждане на спора извън съдебната зала и поиска изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков да оттегли исковата молба и делото да се прекрати. „Това е необходимо, за да ма нормална работна среда, да няма конфликт и хората да работят нормално, а не да бъдат подлагани на дискриминация“, посочи адвокат Чакърова.


Адвокатът на МБАЛ-Добрич Марине Галева заяви след заседанието, че случилото се в съдебната зала и оспорването на доказателствата, предоставени от здравното заведение за проведена стачка, а не протест, не е било изненада за никого. Тя се съгласи, че назначената експертиза от вещо лице е необходима, за да се докаже колко са работниците в болницата Адвокат Галева категорично отрече твърденията за отказ от диалог между спорещите страни от ръководството на болницата.  „Истината е обаче, че тези преговори продължиха изключително дълго време. Ако ответниците не направят някакъв компромис относно размера на възнагражденията, които желаят да получават и това да бъдат нивата по браншови колективен трудов договор, в действителност преговори не могат да се водят, защото тези размери са непосилни за здравното заведение“, посочи адвокат Галева. По думите й, ако здравното заведение се съгласи да изплаща 1 500 лв. основна заплата на медицинските си сестри, ще може да го направи в рамките на три-четири месеца, след което ще фалира. 


Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева заяви, че приемането на първо четене от НС на промени в Закона, които да предоставят повече средства на областните болници, би могло да се постигне някакво споразумение и да се избегне следващо явяване в съда по това или други подобни дела. 

На заседанието днес беше прието и искането на ищеца и ответниците да бъдат разпитани свидетели, които да дадат повече информация дали стачките са били провеждани по време или извън работното време на съответния служител. 

Следващото заседание по делото в окръжния съд в Добрич беше насрочено за 1 март от 13.30 часа.