Заетостта в Педиатрията в МБАЛ Добрич е нормална за сезона

135 са регистрираните случаи в периода 23 декември – 5 януари на заразни заболявания, сред които 113 са от грип и ОРЗ, сочат данните на РЗИ Добрич

Заетостта в Педиатрията в МБАЛ Добрич е нормална за сезона

Най-засегнати от разпространението на вирусните инфекции и грип към момента остават децата. Данните на РЗИ Добрич за заболеваемостта в периода 23 декември – 5 януари показват, че най-много заболели от грип и остри респираторни заболявания са децата от 5-14-годишна възраст – 33. 32-ма са регистрираните заболели на възраст от 30 до 64 години, следват децата от 0 до 4 години – 20, най-малка е бройката на заболели над 65-годишна възраст. Общо регистрираните за цитирания период заболели от грип и ОРЗ на територията на област Добрич са  113.



Натискът към Отделението по педиатрия към МБАЛ-Добрич към момента не е голям, заетостта е над средната, което е нормално за сезона, информира началникът на отделението д-р Йовчо Йовев. Заболеваемостта е висока, но според специалиста това е нормално, предвид дългия период, в който заради пандемията от COVID-19 хората не се срещаха с почти никакви вируси в условията на противоепидемичните мерки. Усложненията, по думите на д-р Йовев, които налагат лечение в болнично заведение, не са много и не са тежки.

Важно е хората със симптоми да посетят личния си лекар и да не прилага самолечение, съветват специалистите. Много често усложненията настъпват именно след отлагане на прегледа при специалист. Симптомите на вирусните инфекции, както и грип А или В са сходни. Най-подходящи за употреба са противовирусните препарати, а при усложнения могат дас е включи и антибиотично лечение.