Мафията в Италия държи най-големия бизнес в страната

Мафията е най-големият бизнес в Италия и генерира годишни приходи от 140 милиарда евро, сочи доклад на една от най-големите работодателски организации. Според него, мафията контролира пазара на хазарта, сектора с боклука, строителния бизнес.

Мафията в Италия държи най-големия бизнес в страната
Най-големите разработки, на стойност 140 млрд евро на година се падат на италианската мафия, а сенчестият пазар генерира 7% от БВП.

Това сочи публикуваният днес доклад, подготвен от най-голямата асоциация на производителите Конфесерченти. Тя обединява повече от 300 хиляди малки и средни предприятия.

„Мафиотските структури, които за дълго са се вкоренили в областта на средния частен бизнес - от магазините и ресторантите до хотелите и курортите, разполагат с ликвидност на стойност 65 млрд.евро, което е много повече от възможностите на всяка една банка", се казва в доклада.

Сега мафията, благодарение на активите си имат възможност да инвестира, което приравнява дейността й с тази на банковия сектор.

Според доклада, това довежда факта, че парите от нелегалната дейност попадат в легалния бизнес по време на криза, когато никой няма много пари.

В доклада се посочват тесните връзки между мафиотите и политиците, като най-голяма сфера на влияние престъпните групировки имат в северната част на Апенините.

Според Конфесерченти, мафията напълно контролира пазара на хазартните игри, секторът за утилизацията на боклука, строителния бизнес.

Интересите й се разпростират и в областта на здравеопазването, спортът и спортните състезания, особено футбола и транспорта.