Корабни оръдия и амуниции на над 200 години извадиха от морето край нос Калиакра

Експедицията е осъществена в последните дни на 2022 година от екип на Центъра за подводна археология

Корабни оръдия и амуниции на над 200 години извадиха от морето край нос Калиакра

Под ръководството на директора на Центъра за подводна археология гл. ас. д-р Найден Прахов от дъното на българското Северно Черноморие са били извадени два броя железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години. Спасителната експедиция е провеена в продължение на тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.


Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, зам. директор на музея. Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата, корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей.


За успешната реализация на проекта лична заслуга имат зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и г-жа Екатерина Джумалиева, директор Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата. Екипът от водолази получи съдействие и от директора на Историческия музей в гр. Каварна, г-н Пенко Георгиев, и служители на Гранична полиция.

По първоначален анализ оръдията се датират в края на XVIII – нач. на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб, потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на Националния исторически музей. Според проф. Иван Христов, благодарение на доброто сътрудничество между Центъра за подводна археология и музея, ще бъде обогатена и разширена зоната на лапидариума, представяща морското археологическо богатство на България. Националният исторически музей притежава най-голямата колекция от котви и щокове. С последните морски артефакти се поставя началото на колекция от западноевропейско, руско и турско корабно въоръжение, намерено на дъното на Черно море.