Новогодишни традиции от културите по света

Културите по целия свят приветстват промяната на календара със собствени уникални новогодишни традиции

Новогодишни традиции от културите по света

Испания


В Испания е обичайно да се ядат 12 зърна грозде – по едно при всеки удар на часовника в полунощ на Нова година. Всяко грозде представлява късмет за един месец от следващата година. В по-големите градове като Мадрид и Барселона хората се събират на централните площади, за да ядат заедно гроздето си и да си раздават бутилки кава (вино).


iStock

Колумбия

С надеждата за изпълнена с пътувания нова година жителите на Колумбия обикалят с празни куфари. 


Masterfile

Дания

Жителите на Дания посрещат Нова година, като хвърлят стари чинии и чаши по вратите на семейството и приятелите си, за да прогонят лошите духове. Те също и се качват на столове и скачат от тях заедно в полунощ, за да „скочат“ в януари с надеждата за късмет.


DepositPhotos

Финландия

Във Финландия хората предсказват следващата година, като изливат разтопен калай в съд с вода, след което тълкуват формата, която металът приема след втвърдяване. Сърце или пръстен означават сватба, докато кораб предсказва пътуване, а прасе заявява, че ще има много храна.


 Mari-Johanna K/ Shutterstock

Панама

Хората прогонват злите духове за свежо начало на Нова година, традицията е да се изгарят чучела (muñecos) на известни хора като телевизионни герои и политически фигури в Панама. Чучелата са предназначени да представят старата година.


panamarelocationtours.com

Шотландия

По време на новогодишното празненство на Hogmanay в Шотландия в цялата страна се практикува „първо стъпване“. Първият, който прекрачи прага на дома през Новата година, трябва да носи подарък за късмет. Шотландците също така провеждат церемонии по запалване на огньове, при които хората дефилират, докато размахват гигантски огнени топки на стълбове, за които се предполага, че символизират слънцето, за да пречистят следващата година.


iStock

Филипините

Навсякъде из Филипините в навечерието на Нова година могат да се намерят предмети с кръгла форма, представляващи монети, които символизират просперитета през следващата година. Много семейства излагат купища плодове на масите си за хранене, а някои ядат точно 12 кръгли плода (грозде е най-често) в полунощ. 


iStock

Бразилия

В Бразилия, както и в други страни от Централна и Южна Америка като Еквадор, Боливия и Венецуела, се смята, че носенето на специално бельо в новогодишната нощ е на късмет. Най-популярните цветове са червеното, за което се смята, че носи любов през Новата година, и жълтото, за което се смята, че носи пари.


iStock

Гърция

Лук традиционно се окачва на входната врата на домовете на Нова година в Гърция като символ на прераждането през Новата година. На Нова година родителите събуждат децата си, като ги почукват по главата с лука.


 

Информация: worldstrides.com