Украинци посрещат с носталгия по дома Нова година в България

Настанените по хотели в област Добрич бежанци от Украйна, предимно жени и деца, се молят Новата 2023 година да им донесе мир и възможност да се завърнат у дома при семействата си.

Украинци посрещат с носталгия по дома Нова година в България

Хотелиери в област Добрич продължават да предоставят подслон и храна на бежанци от Украйна, въпреки че новата програма за подпомагане на правителството осигурява недостатъчен финансов ресурс. По-голямата част от настанените в момента са от втората бежанска вълна и са пристигнали в България преди няколко месеца. Всички те са изключително благодарни на страната ни, на хората, които не спират да им помагат в този труден момент и се радват на чистото и спокойно небе тук. Споделят, че независимо от всички трудности, тук се чувстват добре, защото няма сирени за опасност и не се налага да се крият в бомбоубежища.



С наближаването на Нова година се подготвят и те да я посрещнат с празнична трапеза, с помощта и на хотелиерите. Изработват украса, на някои места дори са си създали своеобразни колективи по подготовка, за да могат децата да усетят празника. В хотел „Фрегата“ в село Кранево са настанени над 140 бежанци. Те се грижат сами за чистотата в хотела, сами приготвят храната си и се стараят да пестят от електричеството, защото осъзнават, че собствениците са затруднени в покриването на зимните сметки за отопление, споделя управителят на хотела Вера Николова. В хотел „Наслада“ в Балчик живеят малко над 80 бежанци. Управителят му Александра Джафарова е притеснена, че вече не може да настанява нови бежанци, някои от вече постъпилите си заминават и финансово ситуацията става все по-трудна. Независимо от всичко празнично настроение не липсва, защото, както казват украинките, децата искат да усетят нощта на посрещането на Новата година, да се повеселят и поне за малко да забравят ужаса на войната. 

На въпроса какво си пожелават от 2023 година всички отговарят, че единственото, за което мечтаят, е войната да свърши, да се приберат при семействата си и да започнат възстановяването на домовете и градовете си.