Коледните традиции по света (СНИМКИ)

Поглед над коледните традиции отвъд България и Балканите

Коледните традиции по света (СНИМКИ)

Лош Дядо Коледа | Австрия


Крампус, Австрия

Британските деца са запознати с Дядо Коледа или Свети Николас, но има нещо зловещо, което дебне из Австрия. Там злият съучастник на Свети Никола обикаля улиците в търсене на лошо възпитани деца.

През месец декември можете да очаквате да видите ужасяващи маскирани фигури, които плашат както деца, така и възрастни, с ужасни шеги. 


Коледа в паяжина | Украйна

Паяжина Коледна украса, Украйна

Една от любимите празнични традиции на Украйна не е за тези, които се страхуват от страховити пълзящи. Там, където бихме имали дрънкулки, елхички и звезди, украинците използват декорации, които имитират естественото образуване на паяжини, блещукащи от роса.

Традицията се връща към народната приказка за бедна вдовица, която не можела да си позволи да украси дърво за децата си. Легендата разказва, че паяците в къщата се смилили над семейството и изплели красиви мрежи по цялото дърво, което децата се събудили и намерили на коледната сутрин. Паяжините също се считат за късмет в украинската култура.


Полковник Дядо Коледа | Япония

Коледна реклама на KFC, Япония

През 1974 г. американският ресторант за бързо хранене KFC пуска празнична маркетингова кампания в Япония. Привидно простият слоган "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Кентъки за Коледа!) породи национална традиция, която процъфтява и до днес.

Въпреки че Коледа не е национален празник в Япония, семейства от цялата страна се отправят към местния KFC за специална вечеря за Бъдни вечер.


Кисела краставичка в дървото | Германия

Кисела краставичка в коледна елха, немска коледна традиция

Смята се, че традицията на коледната елха, възприета по целия свят днес, е започнала в Германия през 16-ти век, така че не е изненада, че нашите континентални братовчеди все още имат някои уникални обичаи, свързани с празничните иглолистни дървета. Едно от тях е да скриете туршия някъде в клоните на дървото и да дадете подарък на всяко дете от домакинството, което го намери.

Някои твърдят, че традицията все пак може да не е немска. Една легенда разказва, че коледната туршия произхожда от Испания, когато две млади момчета са държани като затворници в буре с туршия. Героичният Свети Никола спасил момчетата и ги върнал към живот. 


Ролкови кънки Mass | Каракас

Goat Fell, остров Аран

Във венецуелската столица Каракас всяка година в сутринта на Коледа множество жители на града се отправят към литургия с ролкови кънки. Традицията вече е толкова добре установена, че много от улиците на града са затворени за движение от 8 часа сутринта, така че присъстващите на кънки да могат да стигнат безопасно до църквата.

Говори се дори, че децата спят с една връзка от кънките, вързана около пръстите на крака им, а другата кънка виси от прозореца, за да могат приятелите им да ги събудят с приятелско дръпване на връзката.

Празнична сауна | Финландия

Празнична сауна, финландска коледна традиция

Много домове във Финландия са оборудвани със собствена сауна, а по време на Коледа това уютно място се превръща в свещено пространство, свързано с отдавна мъртви предци. В навечерието на Коледа е обичайно да се прекарва дълго и изпълнено с уважение престой в сауната, за която също се смята, че е домът на легендарния „елф“ в сауната.

След сесията в сауната финландците се отправят към вечерните тържества - докато духовете на тези предци заемат мястото си в бълбукащата вода.


Обувки край огъня | Холандия

Обувка, оставена до огъня, за да се напълни с подаръци, холандска коледна традиция

Всяка година в дните до 25 декември холандските деца с нетърпение поставят обувките си до огъня с надеждата Синтерклаас да ги напълни с малки подаръци и лакомства през нощта. По традиция морковите се оставят в обувките за верния кон на Синтерклаас, бял кон на име Америго.

В старите времена непослушните деца са получавали картофи вместо подаръци, но наказанието с картофи вече не се счита за подходяща тактика за сплашване.


Вещицата Белфана | Италия

Вещицата Белфана, италианска коледна традиция

Цялото действие се развива в навечерието на 5 януари. Според фолклора възрастна жена на име Белфана посещава всички деца в Италия, за да напълни чорапите им с бонбони и да им остави подаръци, ако са били добри. Също като Дядо Коледа, Белфана влиза през комина и децата, които живеят там, оставят лакомства - обикновено вино и местни деликатеси.


Котката Юл | Исландия

Котката Юл край езеро в Исландия

Една от най-уникалните празнични традиции идва от Исландия, където се казва, че гигантска котка броди из заснежената местност по Коледа. Традиционно фермерите използвали празничната котка като стимул за своите работници - тези, които работят усилено, ще получат нов комплект дрехи, но тези, които не го направят, ще бъдат погълнати от гигантския котешки звяр.

Днес е обичайно всеки в Исландия да получава ново облекло за Коледа, за да избегне неприятна смърт.


Пържени гъсеници | Южна Африка

Пържени гъсеници, южноафриканско коледно ястие

В Южна Африка местните деца с нетърпение очакват пълзящите животни. Празничните пържени гъсеници може да изглеждат като една от най-необичайните коледни традиции, но тези гъсеници не са просто обичайното разнообразие, което намираме в градината. Императорският молец на боровото дърво или коледната гъсеница е покрита с много празнични нюанси - давайки на всички, които поглъщат малко повече късмет през следващата година.


Летящи вещици | Норвегия

Метла, Летящи вещици Норвежка коледна традиция

Според норвежкия фолклор Бъдни вечер е денят, в който пакостливи духове и вещици се издигат в небето за пакости. Тъй като вещиците често използват метли като предпочитан начин за транспортиране, традицията на норвежките семейства е да крият пръчките за метене там, където вещиците няма да могат да ги намерят.


Доналд Дък | Швеция

Специално коледно видео от 1958 г., наречено „Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul“ „Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа“. Всяка Коледа семейства в Швеция се събират около телевизора точно в 15:00, за да гледат как Доналд изнася дрезгавото си послание.

Всичко на Коледа е планирано около специалното телевизионно предаване и повече от 40% от населението на Швеция все още се настройва като по часовник. Традицията датира от 60-те години на миналия век, когато телевизорите са били нова стока в Швеция и са излъчвали само два канала - единият от които пускал анимационни филми на Дисни по Коледа. Може да е странна традиция, но цялата нация се събира, за да гледа заедно коледни анимационни филми.


Алтернативното коледно дърво | Нова Зеландия

Дърво Pōhutukawa, Нова Зеландия

Кивито е pōhutukawa - красиво дърво, което е родом от Нова Зеландия с възлести корени и яркочервени цветя.

Първото споменаване на дървото pōhutukawa идва от австрийския геолог Фердинанд фон Хохщетер през 1867 г. Той описва как местните жители украсяват своите църкви и домове с ярко оцветените клони по Коледа.

Днес дървото pōhutukawa е признатo символ на Коледа в Нова Зеландия и е представено на коледни картички, украси и дори в коледните песни, които децата пеят в училище.


Козелът Юл | Швеция

Yule Goat, шведска коледна традиция

Козелът датира поне от 11-ти век, където се споменава за фигура на козел с човешки размери, воден от Свети Никола, който имал силата да контролира дявола.

През 17-ти век е било популярно младите мъже да се обличат като кози и да тичат наоколо, да си правят шеги и да искат подаръци. До 19-ти век козата се превърнала в добрия човек - дарител на подаръци. Вместо Дядо Коледа, мъжете в семейството се обличали като козата и раздавали подаръци на цялото семейство.

Днес човекът-козел вече не съществува и празничната коза заема своето място в съвременната история като традиционен коледен орнамент върху дърветата в цяла Швеция. В по-големите градове гигантски версии на тези кози орнаменти се създават от слама и червени панделки.


Информация: holidayextras.com