Над 50 са професионалните приемни семейства на територията на област Добрич

Професионалните приемните семейства в област Добрич към момента са 57 на брой. Най-много приемните семейства са в Добрич – 26, в община Добричка – 19, в община Балчик – 4, община Каварна също 4 , община Генерал Тошево – 3 и в община Тервел – 1 семейство.

Над 50 са професионалните приемни семейства на територията на област Добрич

В момента в процес на проучване са две семейства, които са кандидатствали.  



Броят на приемните семейства в област Добрич изцяло отговаря на броя на децата, които имат нуждата да бъдат настанени в тях, за да получат необходимите грижи, посочи Даниела Иванова, началник на Областния екип по приемна грижа за област Добрич. Настанените в приемни семейства деца в момента са 31. Наблюдава се намаляване на броя на приемните семейства през последната година, затова и екипът периодично организира кампании за набиране на нови. 

Семействата, които искат да кандидатстват, трябва да отговарят на определени критерии – да имат подходящите битови условия за отглеждане на дете, да са здрави, да имат чисто съдебно минало. Не е от значение дали са сами или са двойка, като не се взема под внимание и дали двойката има или не сключен брак. Най-важното, по думите на Даниела Иванова, е да обичат децата. 

Всяко едно семейство получава консултации и обучение, предоставени от областния екип.

Най-често децата, които се настаняват в приемни семейства, са бебета, които биват изоставени от майките си още след раждането им в болницата. За щастие, споделя Даниела Иванова, Комисията по осиновяване работи много добре и децата бързо намират своите постоянни родители. 

Проектът „Приеми ме“ е финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и е съфинансиран от Европейския социален фонд. Изпълнява се от Агенция „Социално подпомагане“ в партньорство с общините. Приемните семейства получават за отглеждането на едно дете 150% от МРЗ в страната, като допълнително се изчислява и издръжката за детето, според неговата възраст, която е определен процент от гарантирания минимален доход.