Депутати от Добрич с искане МОН да разреши разкриването на филиал на МУ Варна

Депутатите Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Мая Димитрова от БСП настояват висшите училища да могат по изключение да разкриват филиали и факултети за обучение на медицински сестри и акушерки на територията на цялата страна.

Депутати от Добрич с искане МОН да разреши разкриването на филиал на МУ Варна

Депутатите са направили предложение за промяна на Националната карта на висшето образование в България във връзка с нуждата о разкриването на филиал на Медицинския университет – Варна в Добрич предвид огромния кадрови дефицит на медицински сестри и акушерки в региона. 



В момента откриване на нови университети и звена е невъзможно заради действащ от средата на 2019 г. мораториум. В същото време в становище до министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов депутатите от Добрич посочват, че в здравната и социалната система се очертава тежък дефицит на специалисти по „Здравни грижи“ и особено на медицински сестри. Допреди десет години висшите училища са приемали по 837 такива студенти, а планираните бройки за настоящата година са с 470 по-малко. През миналата година медицинските сестри в цялата страна са били 28 816, а в началото на прехода – 53 810. Наличието на такива кадри са условие за функционирането на над 2000 социални услуги, на училищата и на детските градини. Големият брой излизащи от здравната, образователната и социалната система заради напреднала възраст или заради работа в чужбина, както и сравнително малкият дял новоприети студенти могат да се окажат фатални, категорични са Деница Сачева и Мая Димитрова.

Те посочват още, че имат разбирането и подкрепата от служебния здравен министър д-р Асен Меджедиев за промени в Националната карта за висшето образование. В постановление на Министерския съвет още от 2016 г. е заложено, че именно след негово съгласуване министърът на образованието и науката може да утвърди по-голям прием във висшите училища, които обучават в професионалните направления „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“.

За разкриването на филиал или колеж в Добрич на Медицинския университет-Варна народните представители от региона работят последователно в последните две години. Още в предходните Народни събрания избраниците проведоха редица срещи, а през тази година консултираха идеята включително с Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя беше подкрепена и от общинския съвет на Добрич, но Министерството на образованието и науката отказа да предостави държавен имот за създаването на филиала.