50 години музейно дело в Тервел

През 1972 г., с разрешение на Комитет за изкуство и култура (днес Министерство на културата), в Тервел е регистрирана Етнографска читалищна сбирка.

50 години музейно дело в Тервел

Днес Обществената колекция в Тервел представя 1622 музейни ценности, като 434 от тях са в зала „Археология“ на първия етаж, в това число и артефактите, открити по време на разкопките край село Оногур на уникална раннохристиянска базилика от V-VI век- част от стария град Палмате. 165 са произведенията на изкуството, част от които са изложени в галерията на 2-ри етаж. Там е разположена още зала „Кан Тервел“, представяща по най-атрактивен начин жизнения път на владетеля Тервел чрез възстановка на царския му дворец, на традиционно жилище от Средновековието, събрани са всички научни и художествени текстове за Кан Тервел. В залата най-голяма атракция за посетителите са восъчните фигури на Кана, възседнал своя кон, както и холограмата, представяща момента от получаването на титлата Кесар от император Юстиниян. Вторият етаж се допълва със зала „Духовно наследство“, в която са представени молитвените и религиозните храмове на местното население от IV век насам: скалните манастири край с. Оногур и Балик, средновековните църкви край с. Кладенци, най-старият православен храм в с. Безмер, както и една от най-старите джамии- тази в с. Градница. Изложено е копие на уникална икона на Св. Равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий“, представени са моменти от освещаването на новата църква „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в Тервел.


Етнографската зала на третия етаж представя с над 980 експоната пълния жизнен цикъл на създаването на семейството в патриархалното общество- от лазаруването и коледуването на момичетата и момчетата, сватбена процесия от младоженци, кумове и шафери, до създадения уютен дом с различните стаи в домакинството. Пресъздадени са дневната, „хлебна стая“, стаята на дъщерята, спалня и „ръкотворницата“ на домакинята с всички чеизи, подготвени на стан. В съседство са показани и произведения за бита, създадени от занаятчиите в т. нар. „Стая на занаятите“. Малка като размери, но голяма по съдържание и емоционален заряд е зала „Памет за войните“, която разказва личните истории на много мъже от тервелския край и участието им в Априлското въстание, в българското опълчение и боевете при Шипка, в Балканската, Първата и Втората световни войни. Фондът от нова и най-нова история наброява 38 единици. Експозицията на третия етаж завършва със съвременно обзаведена и оборудвана конферентна зала за 22 участника.


 

Богатите интерактивни възможности на Обществената колекция в Тервел са предпоставка тук да се провеждат множество открити уроци и други образователни инициативи. Залите на музея са място за провеждане на културни прояви и такива с обществено значение