Оригинални снимки от посещението на цар Борис III в Добрич могат да се видят в музея в Добрич

Снимките са част от изложбата „Добруджа в архива на Любен Бешков“, която бе открита днес в Регионалния исторически музей в Добрич

Оригинални снимки от посещението на цар Борис III в Добрич могат да се видят в музея в Добрич

В изложбата са подредени малка част снимки, книги, документи от огромния архив на юриста и краевед  Любен Бешков.




„Оригинални снимки  от идването на цар Борис III в Добрич, което е всъщност единствено идване на монарх в тези райони в онази епоха. Освен това  оригинални документи на Българското културно общество. Тук са предтавени  всичките книги, които Любен Бешков е написал. Те са 17, плюс още 4, в които той участва като съавтор.“, каза за Добрич онлайн Цветан Сашев, уредник в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Добрич.


Архивът на Бешков е дарен от негови родственици и съдържа над 2000 снимки, множество документи, свързани с дейността на Българското културно общество, личната  сбирка на Бешков от стари книги, както и библиография  на Южна Добруджа. „Това са огромен брой издания, които той е издирил,свързани с Добруджа, техните заглавия. Той е направил една статистика, един гигантски списък от около 12 300 заглавия на 7 езика. Труд, който е продължилдесетилетия.“, обясни Сашев.


Изложбата може да се види в Музея в градския парк до началото на март 2023 г.