Общинските съветници на Добрич с декларация във връзка с Шенген

Това поредно отлагане на присъединяването на Р. България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната, се казва в Декларацията.

Общинските съветници на  Добрич с декларация във връзка с Шенген

Общинският съвет излезе с декларация във връзка с решението, България и Румъния да останат извън Шенгенското пространство. Ето и пълният текст на декларацията: 



Общински Съвет гр. Добрич категорично възразява Р. България и българските граждани да бъдат третирани от конкретни страни членки на ЕС като второстепенни граждани на съюза. Ние, гражданите в пограничните райони, разчитаме на падането на границите със съседните ни държави, за да можем да се възползваме от същинската идея заложена в създаването на ЕС-безпрепятствено и неограничено пътуване на хора и стоки в рамките на съюза. Това поредно отлагане на присъединяването на Р. България към шенгенското пространство е ярка дискриминация по политически признак и драматично намалява потенциала за търговия и туризъм в целия североизточен край на страната.

Ето защо, като реакция към явната несправедливост от наложените ни от страна на Нидерландия и Австрия ограничения,  предлагаме и настояваме Народното събрание на Р. България, заедно с парламента на съседна Р. Румъния да предприемат действия и законови промени свързани с двустранното отваряне на границите между нашите две съседни страни и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. Двете приятелски държави са изпълнили всички изисквания наложени от регламентите на ЕС и са готови да се превърнат в един общ пазар основан на равноправност и добри междусъседски отношения. По този начин, Р. България ще демонстрира отношението си към явната дискриминация и лицемерно отношение към една добронамерена, коректна и лоялна страна членка на ЕС, за каквато се считаме.