Днес е Никулден

На днешния ден (6 декември) Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола

Днес е Никулден

 Според народното поверие св. Никола е един от шестимата братя светци, на когото при разделянето на света се паднала водата. Той се почита като покровител на рибарите и моряците в образа на юнак с криле, който лети над водите и спасява изпадналите в беда. Някъде пък го изографисват като старец с дълга бяла брада – такава е и християнската иконографска традиция.  Вярва се също, че св. Никола помага на младите хора да се оженят. Счита се той е патрон на търговците и киражджиите (каруцарите, които превозват стоки).


Народът ни вярва, че св. Никола предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, св. Никола дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. За да се уважи и омилостиви светецът покровител, на Никулден спират всички кораби и гемии.  

Една легенда гласи, че веднъж когато светецът плувал с лодката, излезли силни вълни и пробили дъното на лодката. Свети Никола бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.  Затова празникът се нарича още „Рибни свети Никола”.

Свети Никола е най-често избираният светец, на когото се посвещава кубран в случай на преживяно премеждие. Кубранът задължително е рибен. Определен един път, курбанът се прави всяка година.

Празникът има и друга функция. Той бележи времето на преход към зима. Счита се, че от него започва истинската зима. Вярва се, че на Никулден вали първият сняг, който светецът изръсва от брадата си. Празникът бележи края на есенно-зимния риболовен период. След него риболовът е забранен и започва отново на 6 януари – Богоявление, когато морето отново се отваря.

Много важно място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да присъства прясна риба – главно шаран. Опичат се и обредни хлябове. Останалите гозби задължително трябва да са постни – сарми, чушки, фасул. Кост от главата на рибата се запазва и се ползва от знахарите за лечение или се заравя под прага на къщата да пази от злосторници. На Никулден се ходи семейно на църква.

На този ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.

Не само имениците празнуват на този ден, а и рибарите, моряците, банковите служители и търговците.