ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВАРВАРА

ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВАРВАРА
Православният календар е отредил този ден на света Великомъченица Варвара, посечена от собствения си баща и обезглавена, защото не се отказала от християнската вяра


Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.


Според народния календар в някои райони на страната Света Варвара се е счита за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка и хората я наричат „Баба Шарка“. В други райони Света Варвара се почита като покровителка на домашните птици. Празникът е известен и като Женска Коледа, тъй като в миналото девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве, по седенките се правели гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.


В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава и Свети Никола има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".


Имен ден празнуват Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+