Днес е Денят на Антарктида

Антарктида e най-южният и петият по големина континент в света. Сушата му е почти изцяло покрита с огромна ледена покривка

Днес е Денят на Антарктида

Често описван като континент със суперлативи, Антарктида е не само най-южния континент в света. Освен това е най-високия, най-сухия, най-ветровития, най-студения и най-ледения континент в света. Антарктика е с размер около 14,2 милиона квадратни километра и дебел лед покрива около 98 процента от земята. Континентът е разделен на Източна Антарктида, която до голяма степен се състои от високо плато, покрито с лед и Западна Антарктида, която е до голяма степен ледена покривка, покриваща архипелаг от планински острови.



Разположена е почти концентрично около Южния полюс, името на Антарктида означава „срещу Арктика“. Може да се каже че е кръгла, с изключение на разширяващия се Антарктически полуостров, който достига до южния край на Южна Америка (на около 970 км разстояние), както и стига до два залива - морето Рос и морето Уедел. Тези дълбоки заливи на Южния океан правят континента донякъде крушовиден, разделяйки го на две неравни по размер части. Източна Антарктика се намира предимно в източната дължина и е по-голяма от Западна Антарктика, която се намира изцяло в западната дължина. Източна и Западна Антарктида са разделени от дългите около 3400 км Трансантарктически планини.