27 ноември – Международен ден без покупки

Кампанията се провежда от 1992 г. в 36 страни Целта е да се привлече вниманието на хората към прекомерното консумиране и негативните последствия от това върху здравето на хората и околната среда

Днешният ден има за цел да ни накара да сe запитаме дали имаме реална нужда от всичко, което купуваме, и дали не купуваме, само защото е много евтино. Малко известен факт е, че 12% от населението на света живее в Северна Америка и Европа. Именно то е отговорно за 60% от разходите за консумиране и съответно генериране на отпадъци.



Ако не пазаруваме в Деня без покупки, ще спестим 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които биха се изразходили 6 милиарда литра петрол.

Ако не пазаруваме в Деня без покупки, ще покажем, че потребителят не е само част от статистиката, а разумно същество, притежаващо убеждения, морал, мечти и бъдеще. В консуматорското ни съвремие, потребителските решения се покриват с гражданските задължения. За да бъдем заинтересовани граждани, трябва да сме разумни потребители, защото реалността е такава - корпорациите, които избираме ежедневно с покупките си ще повлияят бъдещето ни толкова, колкото и правителствата, които избираме. Гласуването извън урните - с разумния избор в магазина, все повече става средство за ежедневно изразяване на волята на гражданите и реално прилагане на демократическите принципи.