Д-р Адриана Стефанова: Времето тежи на майките на недоносени бебета

В деня на недоносените бебета специализант в отделение „Неонатология“ в МБАЛ-Добрич разказва за ежедневието си като специалист, работещ с най-малките пациенти

Д-р Адриана Стефанова: Времето тежи на майките на недоносени бебета

Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година в световен мащаб, сочат данни на Световната здравна организация и над 1 на всеки 10 деца се появява на бял свят недоносено. В България, по данни на НЗОК, през 2021 г. са се родили над 6500 недоносени бебета


Кои са факторите, които повишават риска от раждане на недоносено бебе?

На първо място е непроследяването на бременността. Когато се роди детето, ние го поемаме от първия му час, а преди това какво се е случвало - кой го е наблюдавал, посещавала ли е редовно консултации майката, тези неща не са ни ясни. Това е първият риск. Вторият риск е откъм здрави причини – има много млади хора, които са с диабет, високо кръвно, проблеми с щитовидната жлеза и така нататък. 

Какви са грижите, които изискват недоносените бебета?

 Грижите започват спрямо възрастта на бебето. От 24-та седмица се води спонтанен аборт, оттам насетне докъм 30-та седмица нещата са много на ръба – ниско тегло при раждане, много рискове откъм състоянието на мозъка и белите дробове, после към 30-та седмица нещата са по-нормални, тогава лечението дава по-добър отклик. 

Как минава денят Ви в отделението?

В 7:30 започвам с проверка на децата, след това визитация – къпем ги, мерим ги. Към 10:00 часа започвам да давам информация на майките, обяснявам някои неща – тегло, развитие, резултати. От 11:00 до 12:00 часа пиша евентуално епикризи. В 12:00 часа започваме с изписванията до 13:30, през това време ако ме извикат на операция секцио или естествено раждане – отивам. Следобед се занимавам с изследвания, отново преглеждам децата в интензивното. А вече през нощната визитация минаваме при майките, даваме от каквото има нужда. 

Как се справяте със силно притеснените майки?

Трудно. За нас лекарите е лесно, защото можем да си представим нещата стъпка по стъпка, можем да си преценим рисковете, можем да преценим изследванията какво ни говорят. Въпреки, че за нас в първите 1-2 дни ни се изяснява състоянието на детето, това не значи, че е лесно да се обясни на майката и близките. Трябва да се намери общ език с майките, за да се разберат базовите неща – има ли риск, няма ли риск, какво смятаме да правим и т.н.  

Времето е това, което тежи на майките и близките. Едно дете от 1,5 кг за да стане 2кг и да бъде достатъчно сигурно, за да бъде извадено от кувьоза - това е дълъг процес на чакане. 

Кое е бебето с най-ниско тегло, за което сте се грижили?

Родено в Балчик, докарано при мен – 1,080 гр.