700 помощни пакета и 700 ваучера за украинци са раздадени в областта

В началото на месец ноември започнаха две акции за подпомагане на украински бежанци в страната

700 помощни пакета и 700 ваучера за украинци са раздадени в областта

Българският Червен кръст, в партньорство с Върховен комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), стартира кампания за подпомагане на лица с предоставена временна закрила със зимни артикули – топли завивки, единични и семейни хигиенни пакети, кърпи, кухненски комплекти.



Към момента кампанията “Подпомагане през зимата“ се провежда в областите София, Варна, Бургас, Русе и Добрич, а помощта може да бъде получена на място, в хотелите и базите, където те са настанени. Дистрибуционни пунктове за лица, живеещи на външни адреси, ще бъдат открити след 20 ноември 2022 г., като част от тях ще се намират в офисите на БЧК.

В област Добрич са раздадени близо 600 индивидуални, хигиенни пакети, 65 семейни и 600 завивки. Пакетите съдържат паста за зъби, четка за зъби, прах за пране, сапун, дезифектанти и други.

„Идеята на това подпомагане в зимни условия е да обхванем абсолютно всички, настанени на територията на добричка област, които са над 2200 човека“ – посочи д-р Артюн Еринозов. 

„Раздаваме на хотели, общежития, не сме отказвали и на хора, които са на частни адреси. Но така или иначе сме започнали с хотелите, тъй като хотелиерите не разполагат със зимни завивки, защото преди всичко приемат гости през лятото“ – допълни докторът. 

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. финансира раздаването на ваучери, на стойност 100 лв. Ваучерът може да се използва единствено за закупуване на стоки от първа необходимост – храна, дрехи, учебни принадлежности и пособия, хигиенни материали и др. Не е позволено ваучерите да се използват за тютюневи и спиртни изделия, както и за лекарствени продукти. 

По информация на областна дирекция „Социално подпомагане“  за момента са поискани около 1300 ваучера и са раздадени около 700. Срокът на валидност на ваучера е два месеца от неговото издаване, а подаването на анкетни картони и документи може да се извърши до 31 декември 2022 година.